Uveuće izdanaka – Verticillium albo-atrum i Verticillium dahliae

Simptomi ovog oboljenja ispoljavaju se na lišću koje se uvrće na gore, žuti, vene i na kraju opada. Bolest prvo zahvata donje delove izdanaka, a potom se proširuje na gornje delove. Izdanci se suše počevši od zemlje. Često se simptomi javljaju samo na jednom delu izdanka, ili na nekolicini izdanaka u žbunu. Većina sorti crvene maline je u izvesnom stepenu otporna na ovu bolest, a Villamet je vrlo osetljiv. Patogen se nalazi u zemljištu na dubini do 30 cm.

Suzbijanje : Jedini način borbe protiv ovog patogena su preventivne mere, dok primena hemijskih preparata ne daje rezultate nakon pojave oboljenja. Nega i održavanje malinjaka je od primarnog značaja u suzbijanju ovog oboljenja. Treba izbegavati sadnju jagodastih vrsta i drugih vrsta domaćina ovog oboljenja, kao što su jagoda i vrste iz roda Cucurbitaceae (krastavac, tikva, lubenica, dinja). Mnoge vrste korova mogu biti domaćini ovog patogena, pa je pre sadnje obavezno adekvatno suzbijanje korova. Primena fumigacije dazometom (Basamid granulat) pre sadnje može umanjiti pojavu ovog oboljenja, ali se ovaj postupak ne koristi često.

Pripremio: dipl ing polj Predrag Nastić

Preuzet tekst : “Zaštita maline” (2011 god.) PSSS Kraljevo priređivači : dipl. inž. Slobodan Tomić, dipl. inž. Radmila Veličković, dipl. inž. Jelena Grbić