Zagarantovana cena suncokreta 250 evra

Delegacija Nezavisne asocijacije poljoprivrednika (NAP) postigla je danas dogovor sa preređivačima u Ministarstvu poljoprivrede, da proizvođači dobiju zagarantovanu cenu od 250 evra za tonu suncokretau otkupu. Poljoprivrednici, međutim, kažu da ništa ispod 350 evra po toni ne može da pokrije troškove proizvodnje.

Kako je izjavio Tanjugu predsednik Upravnog odbora Asocijacije Jovica Jakšić, prozvođači će sada moći da planiraju da li im se isplati proizvodnja i da li da ulaze u setvu, jer su do sada dobijali samo blanko ugovore, koji im ništa nisu garantovali.

On je rekao da su troškovi proizvodnje veći i od zagarantovane cene, ali da će svako naći svoju računicu, jer se nastojalo da se pronađe balans između proizvođača i prerađivača.

Garantovana cena znači i da će poljoprivrednicima po isporuci biti isplaćena tržišna cena, ukoliko ona bude veća od garantovane, a ukoliko bude manja, proizvođači će dobiti 250 evra po toni suncokreta.

“Pregovori su bili naporni, jer su oni od nas očekivali da im kažemo koliko količina ćemo proizvesti, što mi ne znamo tačno, ali planirano je da se zasejemo oko 30.000 hektara”, kazao je Jakšić.

Poljoprivrednici su za RTV rekli da ništa ispod 350 evra po toni ne može da pokrije troškove proizvodnje i da će doneti odluku da li će ove godine sejati suncokret.

U pregovorima su učestvovali i direktori Viktorija grupe Nikola Vujičić, Dijamanta Slavica Kešelj i Banata iz Srpske Crnje Aleksa Janičić, kao i direktorka Poslovne zajednice Industijsko bilje Olga Čurović.

preuzeto sa rtv.rs

Izvor: RTV, Tanjug