Zloupotrebe oko subvencija

Subvencije za sistem za navodnjavanje od 38 miliona dinara, a zalivni sistem nikada nije postojao, niti sada postoji

GOTOVO da nema grane poljoprivrede na koju nije bačena sumnja za zloupotrebu državnih subvencija. Zasad je sve zasnovano na pričama, jer se do dokaza teško dolazi. Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević, koji je prekjuče i pokrenuo ovo pitanje, zahtevajući da se istraže sve subvencije, kaže da će morati da se uvedu i zaštićeni svedoci, jer su velike pare u igri.

– Zemljoradnici se žale da velika poljoprivredna gazdinstva zakupe po nekoliko hiljada hektara zemljišta, za koja ne mogu da ostvare subvencije, a onda na imena radnika otvaraju mala gazdinstva, do sto hektara, preko kojih dobijaju premiju – navodi primer zloupotrebe u ratarstvu Rističević. – Subvencija pripada onom ko obrađuje zemlju. Sada je premija 6.000 dinara, i još toliko za gorivo. Tu nije kraj, jer takvim poslovanjem čine poreski prekršaj i oštećuju PIO fond.

Prema Rističevićevim tvrdnjama, malverzacija je bilo i s mlekarima i sa stočarima. Tako, postoje indicije da su za isto grlo stoke više puta dobijali premiju.

– Prilikom klanja, popiše se broj ušnih markica, koja goveda i svinje su zaklani, i na osnovu toga se ostvaruje premija – priča Rističević. – Neko je pokušao više puta isto grlo da naplati. Priča se i da su pojedini mlekari vukli premiju na višak mleka, koji su sabirali i otvarali fiktivna gazdinstva. Isto tako, sumnja se da su neki mlekari određene količine mleka prerađivali u mleko u prahu, pa su od njega pravili mleko i opet na fiktivna gazdinstva prikazivali potrebnu litražu.

Da je bilo zloupotreba, kako kaže Rističević, govori i primer dobijene subvencije za sistem za navodnjavanje od 38 miliona dinara. Zalivni sistem nikada nije postojao, niti sada postoji.

– Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, gde je ovaj projekat i prijavljen, ne želi da sarađuje – ističe Rističević. – Trebalo bi seljaci da se ohrabre i da prijave sve slučajeve zloupotrebe, jer samo tako možemo nešto da promenimo.

Mišljenje Rističevića o zloupotrebama u mlečnoj industriji ne deli i Sanja Bugarski, vlasnica farme krava „Stara“. Kako ona kaže, nisu proizvođači mleka zloupotrebljavali subvencije, već nakupci, koji su odlazili na male farme, otkupljivali mleko i prodavali ga na svoje ime.

– Ukoliko postoje ta fiktivna gazdinstva, prvo bi trebalo da ih pronađe, a ne samo da priča svašta – kaže Bugarski. – Prvi put čujem za zloupotrebu sa pravljenjem mleka u prahu. Bolje bi bilo da se pozabavi time da subvencije budu na dobrom nivou i da se govedarstvo vrati na pravi put. Niko se ne bavi time kako da se ova grana unapredi. Jednostavno, ne postoji strategija. Za zemlju svašta rade, ali mleko toliko kontrolišu da ako proizvođač uđe u bilo kakav prekršaj gazdinstvo se stavlja u pasivni status.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš kaže da ima puno problema po pitanju izdavanja državnog zamljišta, jer zemlju često zakupljuju ljudi koji se ranije time nisu bavili. Čak i kada se utvrdi neki prekršaj, sve se to teško dokazuje.

ŽIVKOVIĆ NA TAPETU

IMAĆEMO potpunu dokumentaciju za slučaj Zorana Živkovića i subvencije od oko 500.000 dinara za njegov vinograd – kaže Rističević. – Ako nije tačno to što sam rekao, podneću ostavku.

SPREMAJU PAPIRE
KAKO su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, za sledeći odbor za poljoprivredu, koji je zakazan 30. juna, biće pripremljeni svi odgovori koje je tražio predsednik Odbora Marjan Rističević, a tiču se dodela subvencija u ovoj oblasti.

izvor: novosti.rs