Amerikanci nude GMO šljive, u BiH upozoravaju na zakone

Po Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH je zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO, ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH

Američko ministarstvo poljoprivrede namerava da u Bosni i Hercegovini podigne ogledni zasad šljive “hanisvit”, najavila je danas predstavnica tog ministarstva Linda Eilks u razgovoru sa ministrom poljoprivrede BiH Šemsudinom Dedićem, koji je podsetio da zakon zabranjuje oglede sa genetski modifikovanim organizmima (GMO).

U razgovoru o naučno-istraživačkoj saradnji na području istraživanja sorti i unapređenja proizvodnje šljive u BiH, Eilks je upoznala Dedića da američko ministarstvo poljoprivrede, u saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i uz podršku projekta FARMA, namerava da u BiH podigne ogledni zasad sadnica sorte šljive “hanisvit”.

Tu sortu, koja je otporna na virus šarke, proizvela je Američka služba za istraživanja u poljoprivredi (ARS) u saradnji s francuskim institutom INRA, izjavila je Eilks, napominjući da su “ogledi te sorte uspešno izvršeni u nekoliko zemalja Evropske unije”, preneo je sajt indikator.ba.

Zahvalivši se na zanimanju američkog ministarstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u BiH, Dedić je istakao da ta zemlja ima dugu tradiciju gajenja šljive zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima, uz sve potrebne konkurentske prednosti – od dobrog kvaliteta šljive i niskih troškova proizvodnje do mogućnosti izvoza koji stalno raste zbog povećane međunarodne potražnje za tom kulturom.

BiH trenutno zauzima 15. mesto na svetskoj listi proizvođača šljive, rekao je Dedić i najavio da će resorno ministarstvo podržati daljnji razvoj te proizvodnje, kako bi dodatno poboljšali poziciju na tržištu.

On je rekao da će se to ostvariti prvenstveno uvođenjem modernih tehnologija kultivacije, ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje “šarka”, koje preti pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom.

Po Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH je zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO, podsetio je Dedić i naglasio da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH.

“Imajući u vidu da relevantni zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda s GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za strogo kontrolisani uzgoj takvih organizama, Ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Nadležni su istakli da imaju nameru “da grade imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO”.

preuzeto sa: novosti.rs