Hitne mere za rešavanje problema u otkupu svinja

Poljoprivredni proizvođači su ponovo zatražili od nadležnih da što pre preduzmu hitne mere za rešavanje problema u otkupu svinja.

Stočari su najavili za 9. mart i protest upozorenja u Bogatiću.

Oni su upozorili da će ukoliko ne bude omogućen otkup određenog broja svinja preko Robnih rezervi i sprovedeni ostali mehanizmi za zaštitu domaće proizvodnje, biti prinuđeni da organizuju blokade.

Unija poljoprivrednika Mačve tvrdi da resorno ministarstvo nije ispoštovalo dogovor koji je postignut pre više od dvadeset dana, a to je da se napravi spisak sa brojem tovljenika koje će Rezerve otkupiti.

Predstavnik Organizacionog odbora poljoprivrednika Zlatan Đurić rekao je Tanjugu da su odgajivači svinja sastavili spiskove sa gotovo 50.000 tovljenika za otkup, ali da nadležni nisu ništa preduzeli.

On je primetio da su tako demantovane tvrdnje klaničara da nema dovoljno svinja ni za domaće tržište, a kamoli za izvoz.

„Tražili smo i zabranu uvoza, ograničenje marži, i izmenu pravilnika o korišćenju i prometu mesa“, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, odgajivači svinja će u ponedeljak u Bogatiću organizovati protest upozorenja i dati rok od 48 sati da vlada, Ministarstvo poljoprivrede i nadležni preduzmu hitne mere.

„U suprotnom, bićemo prinuđeni na građansku neposlušnost, blokadu saobraćajnica, autoputeva, mostova“, tvrdi Đurić.

Zahteve poljoprivrednika Mačve podržali su i poljoprivrednici iz Vojvodine, a kako je Tanjugu izjavio predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš, sa istim problemima se suočavaju i odgajivači svinja iz Srema.

I Kiš navodi da je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede ranije dogovoreno da će se u saradnji sa Ministasrtvom trgovine naći rešenje i da će preko Rezervi biti otkupljene svinje kako bi se rasteretila ponuda, ali je dodao je, „od toga ostalo samo obećanje“.

„Država mora da ima mere da štiti domaće poljoprivredne proizvođače, iako je slobodna trgovina, postoje mehanizmi koji se mogu aktivirati“, istakao je Kiš.

On je naveo da se i proizvođači mleka nalaze u sličnoj situaciji jer nemaju kome da prodaju to što su proizveli, zbog uvoza ogromne količine mleka u prahu i sireva.

Do povećane ponude i problema na tržištu tovljenika u Srbiji došlo je zbog povećanog uvoza svinja i svinjskog mesa po cenama nižim nego na domaćem tržištu, i toga što nije došlo do planiranog izvoza u Rusiju zbog oscilacija rublje.

Po podacima Privredne komore Srbije, uvoz tovljenika iz Evrope je 2014. više nego dupliran u odnosu na godinu pre. Po podacima PKS, u Srbiju je lane uvezeno oko 18.000 tona svinjskog mesa i 330.000 grla svinja, što je 33.000 tona „žive vage“, odnosno 15.000 do 16.000 tona mesa.

Izvor:Tanjug

preuzeto sa: srbijadanas.net