Hrvatski mediji prešutjeli pobunu poljskih seljaka

Poljski poljoprivredni proizvođači prosvjedovali su u veljači 2015. puna tri tjedna diljem Poljske i traktorima su blokirali autocetu A2 i brojne druge glavne ceste prema glavnom gradu Varšavi.

Hrvatski mediji ove događaje su prešutjeli. „Mi smo na rubu živčanog sloma. Mi jednostavno nemamo novac za otplatu naših kredita“, prenosio je izjave poljskih poljoprivrednih proizvođača portal ‘Euronews.’ Tisuće (prema procjenama oko 6.000) poljoprivrednih proizvođača, pretežito onih ‘malih’, protestiralo je diljem Poljske na 50 a kasnije na nekoliko stotina lokacija i traktorima su blokirali glavne prometnice. Razlog? Namjera im je bila skrenuti pozornost Vladi i poljskoj javnosti na jedno nadasve važno pitanje – a to je prehrambena suverenost Poljske. Prosvjednici su također tražili zabranu komercijalnog uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO-a) i povrat prava malim poljoprivrednim proizvođačima koja su im oduzeta i dana velikim agrokompanijama.

Ovo je bio najveći „ustanak“ seljaka koji je Poljska ikada vidjela i doživjela, tvrde dobro upućeni – konvoji traktora izašli su na ceste i autoputeve u znak protesta protiv infiltracije GMO-a i OTIMANJA ZEMLJE od strane agrokorporacija i to pretežito stranih. Poljski seljaci zahtijevali su da zakonodavci zaštite malog seljaka u Poljskoj od izrabljivanja stranih monopolističkih tvrtki te da ODBIJU prodaju poljske zemlje jer „nakon što je zemlja prodana, model golemih agrosustava i agrobiznisa ne će se moći zaustaviti, a zemlja će zauvijek biti izgubljena.“ „Tražimo uvođenje zakona koji će štititi poljsku zemlju od izrabljivanja i to od stranog kapitala. Poljska zemljišta ne mogu biti prodana trgovačkim društvima. To je dio poljskog teritorija…“, upozorio je jedan od poljskih poljoprivrednika. JADWIGA LOPATA, poljoprivrednica koja se bavi tzv. organskom proizvodnjom, dobitnica nagrade (2002.) za rad na području zaštite ruralnog područja (Goldman Environmental Prize) i ko-direktorica Međunarodne koalicije za zaštitu poljskog krajobraza (International Coalition to Protect the Polish Countryside / ICPPC) izjavljuje:

„Zdravlje i dobrobit nacije ovisi uzajamno o seljacima i potrošačima te njihovom pravu na tradicionalno sjeme i zdravu, kvalitetnu hranu. Poljska Vlada ovo ne prihvaća i ona iskorijenjuje tradicionalne poljske poljoprivrednike jer radije „sluša“ korporacije nego Poljski narod.“ Više od 6.000 poljoprivrednika krenulo je u protestnom maršu prema Varšavi gdje su zahtijevali susret i razogovor s Premijerom. Budući da prvi razgovori nisu bili uspješni, seljaci su se „ulogorili“ ispred premijerove palače… Na nacionalnoj razini prosvjedi su bili organizirani pod vodstvom sindikata „Solidarnost.“

Zakonodavcu su postavili četiri ključna zahtijeva:

  • 1. Pravo na zemlju – traže pravnu zaštitu u svrhu onemogućavanja otimanja zemlje od stranih zapadnih kompanija i korporacija te zaštitu prava na zemlju za obitelji malih poljoprivrednih proizvođača. (Objašnjenje: od 2016. strani kupci moći će legalno kupovati zemlju u Poljskoj).
  • 2. Legalizacija izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda – Vlada mora poduzeti određene mjere u svrhu poboljšanja položaja poljskih seljaka na tržištu. Naime, Poljska ima najrigorozniju i najviše ‘isključivu’ politiku u Europskoj Uniji u svezi obrade i prerade poljoprivrednih proizvoda i njihove izravne prodaje, što poljske OPG-ove, osobito one ‘male’ potpuno onemogućava da se natječu s velikim prehrambenim kompanijama, odn. agrobiznisom.
  • 3. Zabrana kultiviranog uzgoja i prodaje GMO-a u Poljskoj. Naime, iako je 2006. poljska Vlada usvojila Zakon o GMO-u kojim se zabranjuje sjetva genetski modificiranog sjemena i kultivirani uzgoj GM kultura itd., poljski poljoprivrednici i određene institucije nalaze se pod snažnim pritiskom lobija biotehnološke industrije da ponište zakon i dozvole komercijalni uzgoj GMO-a.
  • 4. Usvojiti propise koji će poljoprivrednicima omogućiti kompenziranje gubitaka uzrokovanih nesavjesnim politikama i kvotama poljske Vlade i Europske unije, kontrole divljači i trgovinskog embarga.

Nezadovoljstvo poljskih poljoprivrednih proizvođača, osobito onih malih i srednjih, gomilalo se godinama jer Vlada nije ispunjavala sporazume i ugovore, što je prouzročilo stečaj tj. bankrot mnogih poljoprivrednika. Sadašnji poljoprivredni model Poljske ZABRANJUJE izravnu prodaju poljoprivrednih proizvoda pa su poljski seljaci prisiljeni na jeftinu prodaju svojih kvalitetnih proizvoda međunarodnim kompanijama. Ovi „sirovi“ proizvodi potom se obrađuju i prerađuju u nekoj od međunarodnih prehrambenih kompanija i tada se ponovno uvoze u – Poljsku (!) ostavljajući tako poljskog seljaka s ostvarenom malom stvarnom vrijednosti proizvoda. „Vrijednost poljskih poljoprivrednih proizvoda je njezina jedinstvenost, posebnost u Europskoj Uniji radi čistog okoliša i čiste prirode i visoke kvalitete naših poljoprivrednih proizvoda. I to je presudno za našu konkurentnost na globalnom tržištu“ poručili su poljski poljoprivrednici.

Maria i Mariusz NOWAK, vlasnici OPG-a iz jedne poljske provincije izjavili su tijekom prosvjeda: „Vlada mora dati ostavku. Trebamo povući i naše članstvo u EU i oporaviti našu nacionalnu prehrambenu samodostatnost. Suludo je da uvozimo prehrambene proizvode koje možeme ovdje proizvesti. Naši proizvodi su kvalitetniji i zdraviji. Vlada je potkopala poljskog seljaka i trebala bi otići!“

Hrvatski mediji često hrvatskim poljoprivrednicima predstavljaju poljoprivrednu proizvodnju u Poljskoj kao UZOR – „Poljska se odlično snašla s ulaskom u europske integracije.“ Međutim, postoji i ona druga, tamna strana, istina koju su prešućivali mnogi. Naime, „Poljska je u razdoblju od osam godina izgubila oko 300 tisuća poljoprivrednih gospodarstava (!),“ izjavio je 2012. Marek Sawicki, bivši poljski ministar poljoprivrede te dodao: „Većina gospodarstava bila je manja od 5 ha. No, poljski poljoprivrednici izgubili su bitku sa zapadnim tržištem radi proizvoda snažno subvencionirane zapadne poljoprivrede koji su doslovno preplavili poljsko tržište, osobito nakon pada Berlinskog zida.“

Mali i srednji poljoprivredni proizvođači u Poljskoj našli su se u vrlo teškoj i nezavidnoj situaciji. Tome je kriva poljska Vlada koja je usvojila i nametnula pretjerano stroge propise u proizvodnji hrane, pa su mali poljoprivredni proizvođači stoga suočeni sa zabranom prodaje tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na OPG-ima. Poljski propisi i mjere su najstroži u EU. Iz navedenih razloga članovi britanskog Saveza poljoprivrednika (Land Workers’ Alliance) pridružili su se članovima ICPPC-a te su poljskom Veleposlanstvu u Londonu uručili košaru „ilegalnih proizvoda“ – poljske tradicionalne hrane čija prodaja je zabranjena na tržištu kao i na seoskim domaćinstvima odnosno obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG). U grupu „ilegalnih proizvoda“ ubrajaju se proizvodi poput svježeg, sirovog mlijeka, kruha, dimljene šunke / pršuta, kiselog kupusa, kiselih krastavaca, sireva i dr.

Naime, propisi su takvi da ih mogu provoditi samo VELIKI poljoprivredni proizvođači. Iz svega navedenog očito je da poljoprivrednici u Poljskoj imaju iste probleme kao i u Hrvatskoj – pogoduje se uglavnom velikim proizvođačima i agrobiznisu, a malo i srednje agrarno poduzetništvo se UNIŠTAVA strogim i restriktivnim mjerama. Ipak, u današnje vrijeme sve više potrošača zahtijeva hranu proizvedenu upravo na malim OPG-ovima, žele domaću hranu i domaće prerađene prehrambene proizvode u koje je uložen ljudski ‘ručni rad’ s brigom i pažnjom za dobrobit svih potrošača, a ne hranu upitne kvalitete iz trgovačkih lanaca proizvedenu u golemim agroindustrijskim pogonima.

Rodjena Marija Kuhar, dr. med. vet.

preuzeto sa: hrvatski-fokus.hr