Između 150 i 200 traktora iz bunta na ulicama Požarevca

Poljoprivredni proizvođači stiškog kraja će u utorak ujutro naći na ulicama Požarevca “u režiji” Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije. Iz ove organizacije izražavaju nezadovoljstvo novim Nacrtom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uz tvrdnju da su izigrani od strane zakonodavca.

Skup poljoprivrednika će iz Bratinca oko 8 ujutro krenuti put Požarevca, pa odatle produžiti traktorima do Beograda. Sutra će osim poljoprivrednih proizvođača iz Požarevca i okoline biti još i proivođači iz još 12 opština.

Predsednik skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Ivan Vučković kaže za Boom93 da se do sada prijavilo između 150 i 200 poljoprivrednika iz ovog kraja.

Prema Vučkovićevim rečima glavni zahtev koji se postavlja je da se novim Zakonom prednost kod kupovine poljoprivrednog zemljišta da sitnim gazdinstvima i domaćim proizvođačima.

Još jedan od ključnih zahteva koji se postavljaju pred Skupštinu u Beogradu je i produžetak roka za otkup poljoprivrednog zemljišta sa 5 na 15 godina bez prava otuđenja.

Poljoprivrednici kažu da im država nije isplatila ni ovih 6.000 dinara po hektaru direktnih subvencija, iako je to najniža stopa subvencija u Evropi. Održivost se omogućava subvencijama od barem 16.000 – 20.000 dinara po hektaru. Shodno tome, traži se i povećanje agrarnog budžeta koje je odobrio i Međunarodni monetarni fond.

Zemljište u Stigu se deli po kategorijama na prvu, drugu i treću. Najviše ima zemljišta druge kategorije, a cena hektara zemlje kod nas se kreće od 5.000 do 10.000 evra.

Vučković kaže da sitna gazdinstva nemaju mogućnost da kupe zemljište do 20 hektara za tako kratak rok koji je bio propisan do sad jer to znači da jedno gazdinstvo mora da godišnje pri toj ceni isplaćuje 40.000 evra na ime kredita. Ovakav rasplet događaja pogoduje samo krupnim proizvođačima i stvaranju monopola, rekao je Vučković.

On dodaje da jedan investitor ima pravo kupovine 30% zemlje na teritoriji jedne lokalne samouprave prema ovom zakonu, što pospešuje razvoj monopola.

Sutrašnji protest takođe je izraz nezadovoljstva jer zakonodavac nije ispoštovao ništa od važnijih dogovora sa Nezavisnom asocijacijom poljoprivrednika, koju čini 4.000 gazdinstava.

Oni kažu da su od januara aktivno učestvovali u izradi Nacrta, ali da se sve bitnije stavke koje su dogovorene, u Nacrtu nisu pojavile. S obzirom na to da je Nacrt trenutno u skupštinskoj proceduri, poljoprivrednici su sada odlučili da reaguju.

Otežavajuća okolnost je, kažu, i činjenica da se zakoni poput Zakona o poljoprivrednom zemljištu prave retko, odnosno na 30 i više godina.

Sitna gazdinstva sa površinom od 5 do 30 hektara obradive zemlje u posedu su najbrojnija. Zato se i traži pravo preče prodaje državnog obradivog zemljišta ovakvim domaćinstvima.