Najveći ruski trgovac dolazi u Srbiju

Lanac „Magnit”, čiji su prihodi prošle godine premašili 20 milijardi dolara, namerava da kupuje srpsko voće i povrće bez posrednika.

Proizvođačima voća i povrća iz Srbije biće ponuđeno da postanu dobavljači najvećeg ruskog trgovinskog lanca „Magnit”, čija će delegacija naredne sedmice doći u Srbiji. Sastanci sa predstavnicima naših voćara i povrtara na kojima će se dogovarati plasman robe u Rusiju zakazan je za sredu 27. maja u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Privredna komora Srbije je juče uputila poziv srpskim proizvođačima da do 22. maja pošalju informaciju o proizvodnim kapacitetima kompanije i potvrdu učešća. Predstavnici „Magnita” razgovaraće sa predstavnicima svake firme do 30 minuta po rasporedu koji će im biti saopšten.

„Magnit” je lider na tržištu Ruske Federacije sa 10.000 prodajnih objekata, više od 260.000 zaposlenih, 6.000 transportnih vozila i 27 regionalnih logističko-distributivnih centara. Prihod „Magnita” u 2014. godini premašio je 20 milijardi dolara.

Srbija je u Rusiju u 2014. godini izvezla hranu za 307,6 miliona dolara, što je za 66,7 odsto više nego u 2013. Najviše je povećan izvoz svežeg i prerađenog voća i povrća. Izvoz jabuka je premašio 83 miliona dolara, 80 odsto više nego u prethodnoj godini, što je dobrim delom posledica odluke ruskih vlasti da prestanu s uvozom jabuka iz Poljske.

Izvoz svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u Rusiju u prošloj godini vredeo je 63 miliona dolara, a svih vrsta sira više od 28 miliona dolara.

Uvoz prehrambenih proizvoda predstavlja značajnu stavku u ruskom uvozu, ukazuju u Privrednoj komori Srbije. U 2013. godini Rusija je za uvoz hrane izdvojila 41,9 milijardi dolara.

preuzeto sa : politika.rs