Nemački Tenis osniva kompaniju u Srbiji

Najveći privatni proizvođač mesa u Evropi, nemački Tenis (Toennies) do kraja ove nedelje osnovaće kompaniju u Srbiji, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Delegacija firme Tenis danas je s predstavnicima nadležnih državnih institucija i PKS razgovarala o realizaciji poslovnih planova.

“Nakon osnivanja kompanije u Srbiji predstoje nam velika ulaganja u farme svinja, pogone za proizvodnju stočne hrane, a kasnije, nakon dostizanja potrebnog obima primarne proizvodnje, i u fabriku za preradu mesa po Tenis standardima, za domaće, regionalno i svetsko tržište”, izjavio je predstavnik Tenisa Ulrih Greve.

On je dodao da je jedan od strateških ciljeva Tenisa saradnja sa dobavljačima iz Srbije i prenos znanja srpskim proizvođačima.

Po oceni predsednika PKS Marka Čadeža, investicije nemačke kompanije od strateškog su značaja za oporavak stočarstva, podizanje tehnološkog nivoa, jačanje konkurentnosti domaće poljoprivrede, uključivanje proizvođača iz Srbije u Tenisov lanac i povećanje izvoza Srbije.

“Farme i pogoni Tenisa, uveren sam, postaće model za izgradnju i osavremenjivanje postojećih objekata i postrojenja u Srbiji”, rekao je Čadež.

Sastanku u PKS su prisustvovali i predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger i predstavnici Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je 27. septembra proizvodni lanac najvećeg evropskog proizvođača i izvoznika mesa, porodičnu kompaniju “Tenis” u Nemačkoj, koja je izrazila zainteresovanost za pokretanje proizvodnje u Srbiji.

Vučić je tada naglasio da je kompanija “Tenis” dobrodošla u Srbiju i da će imati podršku kako lokalne zajednice, tako i čitave države za pokretanje proizvodnog lanca u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković smatra da spremnost nemačke kompanije da investira u proizvodnju svinja u Srbiji više od 200 miliona evra, da uspostavi kooperacijsku saradnju sa našim individulanim poljoprivrednim proizvođačima i uposli oko 8.000 ljudi, dovoljno govori o vrednosti ovog projekta.

Kompanija “Tenis” osnovana je 1971. godine u blizini Gelzenkirhena, a danas je najveći evropski proizvođač i izvoznik mesa, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za oodnose sa medijima.

U toku godine kroz proizvodni lanac ove kompanije prođe 17 miliona svinja, a godišnji obrt iznosi 5,6 milijardi evra.

Na proleće počinje izgradnja pet objekata Tenisa

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas da će u kasno proleće početi paralelna izgradnja pet velikih objekata nemačke kompanije mesne industrije “Tenis” i ocenio je da će ta investicija stimulisati domaće proizvođače da povećaju kvalitet svoga rada i postanu kooperanti nemačkog giganta.

“Sada se ide u odabiranje tačnih lokacija gde će se graditi prvih pet velikih farmi nemačka kompanija ‘Tenis’, mešaonica stočne hrane i fabrika za preradu mesa – to su neki koraci koji pred nama”, rekao je Čadež u izjavi za Drugi dnevnik RTS -a.