Nestaju srpska sela

U Srbiji ima 4.600 sela, a za 15 godina sa mape će nestati svako četvrto – kaže za „Blic“ Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka.

Dok ljudi u gradovima nemaju šta da rade (danas u Srbiji ima oko 750.000 nezaposlenih), u selima nema ko da radi. U 86 odsto srpskih sela broj meštana konstantno se smanjuje, 40.000 kuća zvanično je napušteno, a još 145.000 je privremeno prazno.

Statistika pokazuje da u Srbiji ima više od 200 sela bez ijednog stanovnika mlađeg od 20 godina. U 986 sela stanuje manje od po 100 meštana.
Pustih vojvođanskih sela najviše je u južnom Banatu i opštinama Plandište, Alibunar i Bela Crkva. U protekloj deceniji potpuno je ugašeno selo Obornjača, neposredno uz Bačku Topolu. U selu više niko ne živi, iako ima struju vodu, put…

Bačko selo Mošorin u titelskoj opštini ima sve veći broj napuštenih kuća. Po poslednjem popisu od 800 kuća 200 je prazno. Za ovakve objekte sa zemljom vlasnici traže 2.000 do 5.000 evra.

– U selu Koritnjak kod Niške Banje poslednji stanovnik je umro 2002. Ovde se dečji plač poslednji put čuo pre više od 60 godina. U selu više nema ni starih, a iako je od koridora 10 od puta i pruge Niš – Sofija udaljeno samo četiri kilometara.

selo_statistika

U selu Vlasina Stojkovićeva na Vlasinskom jezeru u prvoj školi bilo je 100 đaka. Pre 45 godina izgrađena je i nova škola sa160 učenika. Do pre nekoliko godina ta škola imala je samo devet đaka u četiri razreda osnovne škole. Na kraju 2014. nema više ni đaka, ni škole. Selo je pre pola veka imalo 2.700, a danas 260 stanovnika – priča Gulan, napominjući da rešenje za selo postoji.
Ako bi, recimo, jedno seosko domaćinstvo imalo dve sobe sa po dva kreveta i izdavalo ih strancima 200 dana godišnje po 20 evra za jedan pun pansion, to je prihod od 16.000 evra. Kad bi se samo 10 odsto stanovništva Srbije bavilo turizmom, to bi za značilo dodatni prihod od 1,6 milijardi evra godišnje (prihod od turizma u 2014. je 1,1 milijardu dolara).
Svesni problema, u Ministarstvu poljoprivrede obećavaju da će posebnim programima raditi na opstanku i razvoju sela. Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je meštanima svrljiških sela poručila da je cilj da se stočarima pomogne u udruživanju i prodaji proizvoda. Ministarstvo ima i liniju kredita za nabavku stoke i mehanizacije, a uskoro će biti moguće koristiti i bespovratna sredstva iz evropskih fondava.

Najstarija nacija

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija se nalazi među 10 država sa najstarijim stanovništvom. Po „Eurostatu“ za 2015. Srbija je na osmom mestu po siromaštvu.

blic.rs