Paori traže istragu kartela u otkupu suncokreta

Udruženja poljoprivrednih porizvođača zatražili su istragu prometa ovogodišnjeg roda suncokreta, jer sumnjaju da postoji kartelski sporazum u formiranju njegove cene.

Na sinoćnom sastanku poljoprivrednika održanom u Pančevu, na kojem su osim Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije učestvovala i druga udruženja sa teritorije Vojvodine i Srbije doneta je odluka da se zahtev za istragu o otkupu suncokreta uputi Komisiji za zaštitu konkurentnosti.

Od komisije se zahteva da se istraži promet suncokreta roda 2015. godine, “jer postoji sumnja da je urađen kartelski sporazum i dogovor pri formiranju otkupne cene suncokreta što je i zloupotreba dominantnog položaja na tržištu”.

“Povređen je Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o trgovini. Komisija svojim nečinjenjem narušava interese proizvođača kao slabije strane a time i društvene interese. Ako Komisija nije znala za to, a to joj je službena dužnost, mi joj ovim putem skrećemo pažnju na problem kartelisanja i očekujemo brzu reakciju i pravednu odluku”, irekao je predsednik Udruženja poljoprivredniak Paor iz Crepaje Miroslav Grubanov.

Ovaj zahtev će, kako se dodaje, biti upućen i Ministarstvima poljoiprivrede i trgovine.

preuzeto sa : rtv.rs