Paori u petak blokiraju puteve

Unija poljoprivrednih proizvođača Sremske Mitrovice, kao i više udruženja proizvođača iz Mačve, Pocerine, Banata i Bačke najavili su danas će u petak, 13. mart, od 11 sati blokirati saobraćajice u Srbiji zbog lošeg položaja poljoprivrednika.

Poljoprivrednici traže od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi hitan otkup viška tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram sa PDV-m, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine.

Predsednik Unije Zlatan Đurić najavio je da će blokade saobraćanica, autoputa i mostova trajati neprekidno do ispunjenja uslova.

“Pre tačno 30 dana uputili smo zahtev Vladi, a oni su se oglušili na to. Jedino su reagovali klaničari koji su kupovali tovljenike po 110 dinara za kilogram. Srpski seljak ne može biti talac ni žrtva sukoba EU i Ruske Federacije. Trenutno je ugroženo 20.000 gazdinstava proizvođača mleka i mesa, a to je 100.000 građana ove zemlje”, kazao je on agenciji Beta.

Đurić je naglasio da poljoprivrednici imaju još zahteva koji se odnose na poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača kao što je izmena Pravilnika o prometu i korišćenju žive stoke i mesa, a koji se po njegovom mišljenju mogu brzo usvojiti.

On je naglasio da ni u EU niko ne insistira na tome da se u Srbiji dozvoli uvoz mesnih prerađevina koje nisu dobrog kavilteta.

Zbog zatravanja ruskog tržišta za robu iz EU, evropski proizvođači svoje viškove pokušavaju da po damping cenama prodaju trećim zemljama poput Srbije, što obara cenu domaćih proizvođača.

Do poremecahaj tržišt mesa u Srbiji došlo je sredinom decemra kada je uvezeno 20.000 tovljenika iz EU na području Mačve i kada jer cena svinja pala izpod 100 dinara za kilogram.

Početkomo ove godne dodatno pogoršanje izazvano je uvozom mesnih prerađevina iz EU.

Poremećaj na tržištu mleka i mlečnih prerađevina izazvao je uvoz sireva i mleka u prahu iz EU.

rtv.rs