Povučeno 800 jaja zbog opasnosti od salmonele

Veterinarska inspekcija u Valjevu povukla je iz prometa 800 komada konzumnih jaja proizvođača “Fili pili” – farme Mrčić, saopštilo je danas Minisistrstvo poljoprivrede.

Dva rešenja veterinarske inspekcije, od kojih je poslednje 9. januara, nisu bila dovoljna da preduzeće “Fili pili“, na čijoj farmi je salmonela otkrivena, prestane da snabdeva prodavnice jajima.

– Preduzeću “Fili pili” je inspekcija 25. novembra prošle godine i 9. januara ove zabranila stavljanje u promet konzumnih jaja, a rešenjem od 9. januara, na farmi u Mrčiću proglašena je zaraženost salmonelom kategorije jedan – kažu u Ministarstvu poljoprivrede i napominju da zabrana i dalje važi.
Aleksandar Radović, vlasnik farme „Fili pili“, u izjavi za “Blic“ demantuje sve navode veterinara i Ministarstva poljoprivrede, tvrdeći da Veterinarska inspekcija u Valjevu već godinu dana vodi hajku protiv njega.
– Mi ne želimo da radimo analize u Veterinarskoj stanici Šabac, što traže od nas. Pošto ta stanica nema stručni kadar za analizu jaja i koka, a ni veterinara kome je uža specijalnost živinarstvo, sve analize radimo u privatnoj ambulanti „Invitrolab“ u Šapcu, koja ima sve potrebne akreditacije – kaže Radović.

Ističe da im Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava da analize rade u kojoj god žele laboratoriji.
– Po analizama koje imamo, nema salmonele i dokaze možemo da dostavimo i javnosti i sudu. Neka Ministarstvo poljoprivrede uz saopštenje pokaže i analize. Ako piše da ima salmonele, lično ću pojesti jaja – kaže Radović.
Farma “Fili pili” ima kapacitet 200.000 svežih jaja. Prerađuje ih za prehrambenu i konditorsku industriju, kuhinje obdaništa, bolnica, pekara, restorana, kasarni.

Privođen zbog falsifikata

Radović je svojevremeno, kao direktor “Anleka”, priveden zbog prodaje falsifikovanog seruma protiv tetanusa “tetaglobulina”. Naime, on je 2005. godine optužen da je ugrozio zdravlje ljudi jer je prodavao falsifikovani serum, koji je primilo oko 19.500 ljudi. Tom prilikom su, kako je saopštio MUP, zaradili 11 miliona dinara, odnosno oko 130.000 evra.

blic.rs