Srbija će podržati odluku EU o glifosatu

Srbija će podržati odluku Evropske unije u pogledu prometa sredstava za zaštitu bilja koja sadrže sastojak glifosat, uključujući i zabranu ili ograničenje njihovog prometa i primene, saopšteno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Mediji u  svetu, kao i u regionu nedavno su preneli da je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je glifosat, aktivni sastojak u herbicidu “Raundap” (Roundup) Monsanto korporacije, verovatno kancerogen za ljude.

Glifosat je aktivna supstanca koja se nalazi na Listi odobrenih supstanci u EU i u Srbiji, tako da su sredstva na bazi ove aktivne supstance u prometu u svim zemljama clanicama EU, kao i u Srbiji, navode u Ministasrtvu poljoprivrede.

Aktivne supstance koje sadrže sredstva za zaštitu bilja koja se mogu naći u prometu u Republici Srbiji utvrđene su listom odobrenih supstanci (Sl. glasnik RS, br. 72/14).

Pomenutom listom je preuzeta Lista aktivnih supstanci odobrenih za formulaciju i stavljanje u promet sredstava za zaštitu bilja na teritoriji Evropske unije (Uredba Evropskog parlamenta i Saveta br. 540/2011).

Ponovna procena aktivne supstance glifosat u EU, dodaju u Ministarstvu, mora da se završi do 2020. godine, ukoliko se prethodno, na osnovu istraživanja i drugih raspoloživih podataka, njegova upotreba ne zabrani ili ograniči.

“Takvu odluku će podržati i Republika Srbija izmenom Liste odobrenih supstanci, odnosno ukidanjem ili ogranicenjem rešenja o stavljanju u promet sredstava za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu supstancu, što bi značilo ili zabranu ili ograničenje njihovog prometa i primene, u zavisnosti od odluke EU”, istakli su u Ministarstvu.

Mediji u svetu, među kojima Gardijan, Rojters, Internešenel biznis tajms, objavuili su da je novi talas negodovanja izazvala nedavna objava Svetske zdravstvene organizacije (SZO) prema kojoj monsantov herbicid Roundup “verovatno izaziva rak”.

Najglasniji su bili lekari, naučnici i ekolozi u Argentini i čcitavoj Latinskoj Americi, tražeći zabranu proizvoda Monsanta. Pozivima za zabranu proizvoda se prikljucilo 30.000 argentinskih lekara, koji su pod okriljem Argentinske unije medicinskih strucnjaka objavili da aktivni sastojak Roundupa glifosat “ne izaziva samo rak, vec je povezan s povećanim brojem spontanih pobačaja, deformacijama fetusa, bolestima kože, respiratornim i neurološkim bolestima”.

Pođednaka je zabrinutost i u ostalim delovima Latinske Amerike, kontinenta koji je u najvećoj meri pod GMO kulturama. Procenjuje se da na kontinentu ima 50 miliona hektara genetski modifiikovane soje i da se svake godine koristi oko 600 miliona litara glifosata. Roundup se najviše koristi u Argentini, Boliviji, Brazilu, Paragvaju i Urugvaju.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva, ilustracija

preuzeto sa : tanjug.rs