SRPSKI TRAKTOR OTIŠAO U ISTORIJU

BEOGRAD – Srpski gigant IMT, koji je osamdesetih godina proizvodio 42.000 traktora godišnje, praktično više ne postoji. Naime, svih 370 preostalih radnika ove fabrike prošle nedelje dobilo je radne knjižice i uz otpremnine poslato kućama, saznaje Kurir.
– IMT praktično više ne postoji jer od prošle nedelje u njemu rade samo portiri, vatrogasci, pet direktora i nekoliko službenika u kadrovskoj službi koji završavaju dokumentaciju radnicima.

Socijalni program

Da bi dobili otpremnine u visini od 200 evra po godini staža, svi radnici, kojima IMT duguje više od 20 plata, morali su da potpišu izjavu da pristaju da im bude isplaćeno samo devet zarada, i to tek tokom prodaje ili likvidacije firme. Morali su da pristanu i da im država poveže staž za samo dve umesto za četiri godine, koliko im nije povezano, ali pod uslovom da ne tuže firmu – kaže za Kurir Petar Grbić, doskorašnji predsednik Industrijskog sindikata u IMT.

Da je proizvodnja u IMT mrtva, za Kurir je potvrdio i direktor fabrike Zoran Radosavljević.

imt-traktor-1

Bez zaštite države

– Svi radnici su prihvatili socijalni program. Pošto IMT više nema zaštitu države, imali smo obavezu da sačuvamo imovinu i da podnesemo zahtev za otvaranje stečajnog postupka, što smo prošle nedelje i uradili – rekao je Radosavljević.

imt-traktor-2

preuzeto sa: kurir.rs