Stočari na tri sata blokirali više sela

Stočari iz opštine Bogatić danas su organizovali tročasovnu blokadu više važnijih saobraćajnica u nekoliko sela, zahtevajući od vlade i ministarstva poljoprivrede interventni otkup tovljenika i mleka i mere kojima bi se zaštitila domaći proizvođači.

Po hladnoći i kiši u centru Klenja na barikadi okupilo se oko pedeset poljoprivrednika.

–  Zbog ovakve situacije na tržištu trpimo veliku štetu. Samo proizvođači iz mog sela oštećeni su za najmanje 15 miliona dinara jer su svinje prodali po niskoj ceni, a u istom su položaju i oni koji sada imaju svinje za prodaju jer ih niko ne kupuje. Da li još neko u ovoj državi, osim seljaka, radi tako da doplaćuje  umesto da zarađuje – pita Milan Ercegovčević čijih 20 tovljenika su dostigli težinu od 200 kilograma i niko neće da ih kupi.

Dejan Jokić  se žali na nisku otkupnu cenu mleka od 25 dinara, a ne zna kome će i pošto prodati 120 svinja.

– Trebaju nam pare, dolazi prolećna setva, čime da sejemo – pita se Jokić.

U centru Badovinaca najmanje 150 poljoprivrednika. Raskrsnica blokirana tarktorima, cisternama, automobilima. Protestvuju i veliki i mali stočari, svi imaju istu muku – niske cene i skoro zaustavljen otkup svinja.

– Ja nemam puno svinja, osam komada i upisao sam ih na šest mesta za prodaju, a niko ne kupuje. Čuo sam da su minstri predložili naturalni otkup. Meni, a mislim nikome to ne odgovara. Kukuruz je lane dobro rodio i svi imamo dovoljno kukuruza, pa nam ne treba. Nama je potreban novac da bismo zasejali njive, čime da kupimo seme, đubrivo i gorivo – kaže Bratislav Isaković.

U Salašu Crnobarskom – ista slika. Oko 50 poljoprivrednika sa mehanizacijom blokiralo je centar sela upozoravajući vladu i resorno ministarstvo da mora preduzeti mere da domaće proizvođače zaštiti od nelojalne konkurencije i uvoznika nekvalitetnog mesa.

– Tražimo razgovore u ministarstvu jer je ono dužno da štiti svoje proizvođače. Ako ne bude dogovora, radikalizovaćemo proteste – poručio je Radovan Teodorović koji u savremenoj staji ima 400 tovljenika.

SLEPČEVIĆ: Obustavljen saobraćaj na putu Šabac – Loznica

U Slepčeviću kod Šapca okupilo se stotinak poljoprivrednika koji su traktorima blokirali centar sela, tako da je saobraćaj na putu Šabac – Loznica bio obustavljen.

– Imam 80 tovljenika, svakog meseca utovim po 20, i svakog meseca izgubim 80.000 dinara jer je cena koju sada nude klaničari daleko ispod proizvodne. Plaćaju nam 120 dinara za kilogram žive vage, a mene prizvodnja košta minimum 160 dinara. Umesto da zaradim, ja sam u minusu. A o uvozu svinjskog mesa da ne govorim, zato i jeste ovako niska cena i ima viškova. Zbog toga sam danas ovde – kaže Milan Đukić, proizvođač iz Dublja.

U VOJVODINI UMESTO BLOKADE – VOŽNJA

Iako je iz Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice bilo najavljeno da će blokate puteva biti masovne, u vojvođanskim mestima su umesto toga, organizvane protestne vožnje.

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice, kaže da se od protesta nije odustalo, već su ih odložili za nedelju dana nakon razgovora u Vladi Srbije u četvrtak uveče.

– Vlada će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza ovih proizvoda i pronaći mehanizam za njihov otkup uz pomoć robnih rezervi, kao i da izmeni pravilnik o prometu mesnih i mlečnih preradjevina u Srbiji, što je dovelo do toga da se na srpskom tržištu pojavi škart roba. Za ostale zahteve Vlada je tražila rok od sedam dana da ih reši – rekao je Đurić.

On je dodao i da udruženja poljoprivrednika u petak protestuju vožnjom traktorima u Sremskoj Mitrovici, Kuzminu, Rumi i još nekim vojvodjanskim mestima, ali i da svako udruženje za sebe može doneti odluku da li će odustati od blokada ili blokirati saobraćajnice.

Bog danas nije pogledao mačvanske seljake. Hladno vreme i kiša, međutim, nisu ih sprečili da izađu i iskažu svoje nezadovoljstvo. Na barikadama su se ponašali dostojanstveno, a saobraćaj se nesmetano odvijao sporednim ulicama.

D. Grujić

13. Mar. 2015

macvainfo.rs