U čaju od maline, nema maline

Označavanje prehrambenih proizvoda ne sme dovoditi u zabludu potrošače da je određeni sastojak prisutan iako zapravo nije, navodi se u presudi Evropskog suda pravde na tužbu protiv nemačkog proizvođača čajeva Tekane (Teekanne).

Tekane je prodavao voćni čaj pod nazivom “Srećna malina i avantura od vanile”, uz slike malina i cvetova vanile i natpis “voćni čaj sa prirodnim ukusom”, iako čaj ne sadrži ni vanilu, niti malinu.

Lista sastojaka na drugoj strani kutije obuhvata hibiskus, jabuku, list kupine, koru pomorandže i limuna, šipak i prirodne zaslađivače sa ukusom vanile, maline, kupine, jagode i borovnice.

Nemačka asocijacija za zaštitu potrošača žalila se da Tekane svojom ambalažom dovodi kupce u zabludu po pitanju sadržaja čaja.

Nemački federalni sud pravde zatražio je od Evropskog suda pravde mišljenje da li označavanje prehrambenih proizvoda može obmanuti kupce, odnosno navesti ih da pomisle da je određeni sastojak prisutan iako zapravo nije, u šta se kupac može uveriti tek kada pročita sastav proizvoda.

Evropski sud je, pozivajući se na direktivu EU 2000, poručio da potrošači na ambalaži moraju dobiti tačne, neutralne i objektivne informacije koje ih ne dovode u zabludu. Iako sud podrazumeva da kupci čitaju sastav proizvoda pre nego što ga kupe, oznake na ambalaži ne smeju biti obmanjujuće, netačne, kontradiktorne niti nerazumljive, navodi se u zaključku suda.

preuzeto sa: rtv.rs