U Srbiji broj nezaposlenih agrarnih stručnjaka veći od broja zaposlenih

Srbija je jedina zemlja u svetu koja ima više nezaposlenih poljoprivrednih stručnjaka nego što ima ukupno zaposlenih u sektoru poljoprivrede.

To tvrdi predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

Ševarlić je, posle konferencije “Agrarna politika Srbije” koju je organizovao NIN Fokus, uz medijsku podršku Tanjuga, novinarima rekao da je među nezaposlenim poljoprivrednim stručnjacima tri doktora nakuka, 45 magistara i 3.700 mastera i diplomiranih inženjera.

Sa druge strane u agroprivredi Srbije ima ukupno 4.500 tehničara i inženjera, rekao je on.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je od 2000. do danas izgubila oko 90.000 radnika u poljoprivredi i prehrambenoj idnustriji u toku procesa privatizacije, tranzicije, stečaja…

“Možemo li govoriti o profitabilnosti novih privatizovanih agrobiznis kompanija a da sa druge strane nemamo održivost ljudi”, zapitao je on.

Kada je u pitanju privatizacija u poljoprivredi, Ševarlić je rekao da onima koji se zalažu za prodaju poljoprivrednog zemljišta, savetuje da “prodaju strancima svoje stanove koje su vrlo povoljno dobili a onda od njih iznajme te stanove da u njima stanuju”.

Potrebna nacionalna zadruga

Problem koji domaći proizvođači imaju zbog povećanog uvoza iz Evropske unije može biti rešen osnivanjem nacionalne poljoprivredne zadruge, po ugledu na švajcarski Migros, predložio je Ševarlić.

Ševarlić je rekao da bi, kada je u pitanju mleko, trebalo obezbediti sredstva, uključujući i kredite, za izgradnju zadružne mlekare sa nekoliko otkupnih centara gde se nalaze najveće firme.

On je istakao da bi zadružne mlekare na tržištu Srbije ali i na izvoznim tržištima trebalo da posluju pod jednom robnom markom.

Podsetio je da švajcarski Migros ima dva miliona članova, 80 fabrika, svoj institut i banku a pre dve godine ostvario je ukupnu vrednost prometa od 27 milijardi švajcarskih franaka.

“Srbija je postala kolateralna šteta ekonomskih sankcija koje je EU uvela Ruskoj Federaciji a istovremeno je došlo do naglog priliva poljoprivrednih proizvoda u zemlje koje su kandidati članstvo u EU”, pojasnio je on.

Prema njegovim rečima poljoprivrednici su trenutno izopšteni iz prerade i prometa a sve ekonomske analize pokazuju da se u najvećem broju grana poljoprivrede profit ne ostvaruje ni na njihvi ni u štali nego u klanici, uljari, mlekari, odnosno u trgovini.

novaekonomija.rs