Uništili povrće iz 140 plastenika

Prskanjem prekomerne doze herbicida nepoznati počinioci uništili paprike i rasad celera u 140 plastenika jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača u leskovačkom kraju Jovanu Stojanoviću iz Kumareva.

On sumnja da mu je to neko učinio iz pakosti, a šteta je procenjena na 60.000 evra. Jovan se hvata za glavu i ne zna šta ga je snašlo.

Uništeno mi je sve. Paprika je odjednom požutela i počela da se suši, a od celera nije ostalo ništa. U celer nisam ni ušao da ga prskam, a za papriku imam dovoljno iskustva da znam koje pesticide mogu da koristim, a koje ne. Nisam lud da sam sebi uništim sve – tvrdi ovaj poljoprivrednik.

On i dalje ne veruje šta ga je snašlo i ne može da pretpostavi ko mu je naneo štetu.

Svima sam pomagao, nikome nisam zlo naneo. Ali što više jačaš to više smetaš ljudima –  kaže Jovan Stojanović.
Kaže da će ovo prijaviti policiji, ali ističe da je ovakvo zlodelo teško dokazivo, što potvrđuju i u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi (PSSS).

Mi samo možemo da damo savete poljoprivrednim proizvođačima kako da spreče još veću štetu – ističe Gordana Jovanović Nikolić iz PSSS.

Poljoprivrednik iz okoline Leskovca ističe da se neće predati i da će zasaditi novu papriku. Međutim, za to mu je potreban dodatna ulaganja pa razmišlja da podigne kredit.

Ne plašim se posla, već me je strah zavidnih i pokvarenih ljudi – kaže Jovan.
On je pre 20 godina počeo da se bavi poljoprivredom i krenuo od nule, a danas je jedan od najvećih povrtara u Jablaničkom okrugu. Ima radnike iz svog sela i prehranjuje 6 porodica.

preuzeto sa : juznevesti.com