Zakup oranica, najverovatnije, na pet godina

U susret javnoj raspravi o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zakazanoj za kraj januara, vojvođanski ratari su sve glasniji u zahtevima da im država dâ bar dvostruko više od tri godine, na koliko im je do sada iznajmljivala zemljište.

Stočari traže najmanje 10 godina. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će se oranice najverovatnije dobijati u zakup na 5 godina.

Stari vlasnici potražuju više od 90 odsto najkvalitetnijih, vojvođanskih, oranica. Zbog toga država nije mogla da ih da u zakup na duže od tri godine.

Stočari koji proizvode hranu za svoje životinje imaju pravo prečeg zakupa, ali kažu da to nije dovoljno

Mikloš Balaš, poljoprivrednik iz Čantavira, kaže da na tri godine ne mogu dugoročno da planiraju proizvodnju. “Stočarstvo je dugoročna proizvodnja i možemo na najmanje 10 godina, da znamo šta ćemo danas i šta ćemo sutra, i sa plasiranjem robe i sa sirovinom”, naveo je Balaš.

Kratkoročan zakup ne stimuliše paore, veruju stručnjaci, jer to vodi u degradaciju i ispošćavanje.

Predrag Petrović, biolog i poljoprivrednik, misli da se u Vojvodini mogu jednog dana napraviti antropogene pustinje.

“Sve dublje je oranje i sve veća upotreba hemije u proizvodima od veštačkog đubriva, u sredstvima za zaštitu. Što više eksploatisati, što više izvući iz zemlje, nije važno ko će sutra biti na tom posedu”, naveo je Petrović.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da novi Zakon o poljoprivrenom zemljistu može da produži period zakupa samo ako se promene pojedine odredbe Zakona o restituciji. Očekuju da će se i to uskoro desiti.

“Recimo da u naš zakon ugradimo na pet godina, a da ima neka odredba koja kaže da ako neko dođe i reši predmet restitucije, zakup se raskida. Ovo je jedna od ideja koja po meni izuzetno dobra i koju ćemo mi ozbiljno razmotriti”, navela je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Tamo gde državno poljoprivredno zemljište nije predmet imovinsko-pravnih sporova, a takve su gotovo sve oranice u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji, zemljište se daje u zakup na 20 godina. Procenat zainteresovanih poljoprivrednika za te oranice je na nivou statističke greške.

rts.rs