Zašto uvozimo žive svinje a izvozimo kukuruz?

Kukuruz zauzima prvo mesto na listi 10 vodećih proizvoda u izvozu srpske privrede u prošloj godini sa vrednošću od 66 miliona dolara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. S druge strane, na vrhu liste proizvoda koje smo uvezli su svinjsko meso i žive svinje. Uvezeno je živih svinja za 61,8 miliona dolara i svinjskog mesa […]

Kukuruz zauzima prvo mesto na listi 10 vodećih proizvoda u izvozu srpske privrede u prošloj godini sa vrednošću od 66 miliona dolara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. S druge strane, na vrhu liste proizvoda koje smo uvezli su svinjsko meso i žive svinje. Uvezeno je živih svinja za 61,8 miliona dolara i svinjskog mesa za 52,5 miliona dolara.

Uvozimo žive svinje a izvozimo kukuruz. Zašto? Da li je ova grana poljoprivrede prepuštena tržištu jačih igrača i sama sebi? Može li se poljoprivreda razvijati bez stočarstva? O tome, u emisiji govore: Rajko Latinović, predsednik Odbora Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS i direktor PKB IMES-a Dragan Milivojčević, generalni direktor kombinata Dragan Marković, iz Obrenovca, i koordinator projekta “Zeleni pul” i Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

rts.rs