Da li će paorima presesti obećanja?

Kada bismo prebrojali sva obećanja koja je Branislav Nedimović dao od formiranja Vlade, za ovih nešto više od mesec dana, nema sumnje, pokazalo bi se da je ovaj ministar, po tome gledajući, premijerov broj jedan.

Kada bi se u dogledno vreme ostvarilo to što je najavio,srpska poljoprivreda bi procvetala i stala uz rame sa najrazvijenijim evropskim, gde joj je i mesto. Mnogo je obećao, mnogo toga hoće i to je dobro. Verovatno nema poljoprivrednika koji bi rekao da nešto od toga ne treba uraditi. Ali, koliko je kadar za sve to – videćemo. Osim podugačkog spiska obećanja, sad se jedino može reći da je Nedimović zaigrao na teškom terenu, zatrpanom i zapuštenom, kakvog su mu ostavili prethodni ministri.

A evo kako bi izgledalo kada bi se sve to ostvarilo. Prvo i pre svega, bili bi proterani silni uzurpatori sa vojvođanskih njiva i u državnu kasu počeli bi da stižu milioni evra, godišnje i 25. Nije mala stvar – samo u Vojvodini je, kažu nadležni, ove i prošle godine uzurpirano 20.000 hektara, a ukupni gubici zbog nenaplaćenih arendi unazad nekoliko godina su čak 200 miliona evra. Otkud to da se sada pojavljuje na hiljade uzurpiranih hektara, ko su uzurpatori, kakva je to država koja je dozvolila da se s njenih njiva ukradu stotine miliona i gde je do sada bila? Elem, raščišćavanje terena na kojem je Nedimović zaigrao započeto je proterivanjem kriminalaca sa oranica i oduzimanjem letine, što podseća na vestern filmove, ali ako tako mora… Kada se to završi, čuli smo od ministra, dobićemo i uređen katastar i popisano svo državno zemljište, sve u cilju sprečavanja uzurpacije… Sve što nismo uradili još od Austrougara i u velikim agrarnim reformama.

Još jednu krupnu stvar vezanu za zemljište je naveo – naći će se, veli, rešenje kada je reč o prodaji njiva strancima.  “Kao što je premijer rekao u ekspozeu, do tog datuma daćemo rešenja u skladu sa praksom EU, na primeru Mađarske i Poljske, u pogledu ograničavanja prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima”, kazao je on.

Nije Nedimović niti bilo ko iz današnje vlade pregovarao sa Briselom o oranicama i zemljišnoj politici, ali valjda zna da je pomerati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju teže nego pomerati stene. Ne sumnjamo u to da zna kako je zemlji sa statusom kandidata teško izbrisati EU paraf.

Ako bude kako je obećao, biće i više para za poljoprivrednike iz agrarne kase, što bi i trebalo da bude njegov osnovni zadatak. U jednom od prvih javnih nastupa sa ministarske pozicije rekao je da bi “narednih dana trebalo da bude završena analiza posle koje će se podsticaji drugačije dodeljivati”. Nije baš precizirao da li i kako Vučićeva nova vlada misli vratiti subvencije koje je ukinula Vučićeva prethodna vlada, tačnije smanjila sa 12.000 na svega 4.000 dinara po hektaru i koliki će biti novi podsticaji, inače neuporedivo manji od svih evropskih (hrvatski ratar, proizvođač šećerne repe, dobije oko 800 evra po hektaru, a naš oko 30 evra). Nema veze. Samo, koliko će još trajati ti naredni dani i šta bi sa analizom?

Kad se ti novi podsticaji budu isplaćivali, kako čusmo od ministra, neće više biti birokratije, papirologije, čekanja, ganjanja papira… Sve će ići elektronski, kao što je slučaj sa građevinskim dozvolama.  “Hteo sam da padnem u nesvest kada sam video kako to funkcioniše. Kada predate zahtev, ponekad ima i 400.000 zahteva na pisarnici, pa dok to dođe u Upravu prođe i do 20 ili 30 dana, kada vraćaju rešenja opet ide tim putem, moramo to da rešimo””, rekao je Nedimović.

I to će, eto, biti sređeno.

Uskoro će, obećao je Nedimović, biti ispunjeni i svi uslovi koje nam je EU postavila da bi nam dala 175 miliona evra iz IPARD fonda. Zaposlićemo ljude, pre toga ih obučiti, uspostaviti sistem predfinansiranja projekata s kojima ćemo konkurisati za ovaj program, Evropa će nam akreditovati agenciju za plaćanje…

Ministarstvo će primeniti i veliki projekat Evropa RE o reosiriguranju u poljoprivredi, kazao je ministar. Isto krupna stvar jer u Srbiji nije osigurano ni deset odsto obradivog zemljišta, a to je jedini način da paori zaštite svoja imanja od nepogoda.

Još jedna naša velika boljka biće rešena “u najskorije vreme, za nekoliko meseci”, ako bude po Nedimovićevim rečima. Srbija će konačno dobiti nacionalnu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka. Onu koju čekmo duže od decenije a pritom je EU u projekat nacionalne referentne laboratorije od 2003. godine dala 15 miliona evra. Naravno, nije Nedimović kriv za spiskane milione, ali očigledno je da, ko zna zbog čijih interesa, i ovaj problem ima duboko korenje. U planu je, reče, i formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, u okviru kojeg će se sučeljavati naučna mišljenja o bezbednosti i kvalitetu namirnica.

Ministar je najavio i da će do kraja godine biti pripemljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega, berače voća, ali i njihove ‘gazde’ od ucenjivanja. Neće više biti “padanja sa drveta za pet hiljada evra”.

“Sa apekta vlasnika voćnjaka, da berač ne ucenjuje ako se desi povreda na radu. Da ne morate na crno da mu platite tri, četiri ili pet hiljada evra da bi ćutao ako padne sa drveta. Takođe, da ne morate kada dođe inspekcija da krijete berače”, rekao je ministar.

Na spisku obećanja su i donošenje konačnog stava Srbije o GMO, aktiviranje novog modela skladištenja poljoprivrednih proizvoda, povećanje zasada voća, rešavanje problema transporta u izvozu za BiH, saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama zarad razvoja novih i modernizacije postojećih prerađivačkih kapaciteta, izvozne dozvole za meso… sve zarad interesa paora.

Kad sve zavisi od premijera

– Sve ili većinu toga što obećavaju, ministri bi i želeli i hteli da urade. Međutim, uputstva o tome šta će i kako će da rade dolaze sa jednog mesta. Siguran sam da nijedan dosadašnji ministar poljoprivrede ne bi radio tako kao što jeste, mahom na štetu paora, da je bilo po njihovom. Zašto bi neki ministar radio protiv poljoprivrednika ako ima odrešene ruke i može da radi dobro. Pa da li bi bio sretan ministar koji može da da subvenciju od 20.000 dinara, šta bi o njemu onda pričali poljoprivrednici? Svi bismo takvim bili zadovoljni – kaže za VOICE član Upravnog odbora Kluba 100P plus Mile Zarin, poljoprivrednik iz Jaše Tomića. – Nažalost, plašim se da će i Nedimović da bude kao i svi prethodni, koji su listom zavisili od predsednika vlade i politike vlade. Na toj se adresi određivalo kako će ministar da se ponaša i šta će da radi. To će, bojim se, da budu prazna obećanja jer nijedan ministar koji bude nama odgovarao neće odgovarati ovoj vladi. Tako je i dosad bilo, ništa novo.

Po oceni našeg sagovornika ispred svih pitanja Nedimović bi trebalo da stavi ostanak mladih na selu.

– To se može uraditi jedino zakonskim rešenjem. Tako treba urediti davanje državnog zemljišta u zakup da ono ide mladim poljoprivrednicima. Do sada, a i sada se vodi takva politika da zatvori svako selo. Mladi su obrazovani, hoće da rade, znaju to jako dobro. A država hoće da da zemljište domaćim i stranim investitorima, a ne njima. Tako “Tenis” traži 3.000 hektara u opštini da bi otvorio farmu, a dobiće i subvencije od 50 ili 60 odsto. Praktično, ova država će da mu gradi, a on da koristi naše blago, zemlju koju će da dobije na 30 godina, a potom, nije isključeno i sasvim je moguće – i vlasništvo. Ugovori koji budu napravljeni između naše države i stranaca biće osigurani sa trideset straža, neće moći da se raskinu nikad. A zašto mladima sada ne daju te njive, šta će im za 30 godina, trebaju im sada, pa da se vidi kako bi se selo preporodilo i kako bi svi živeli bolje – pita se Zarin pozdravljajući sve napore koji idu u pravcu izmene SSP-a.

Videćemo za sto dana gde smo

– Branislav Nedimović ima jednu prednost – posle Snežane Bogosavljević Bošković jako je teško biti gori ministar. Za razliku od prethodnih on ima volju da promeni nešto. Neka prođe sto dana pa ćemo da vidimo dokle je stigao u svemu tome što je obećao – kaže za VOICE poljoprivrednik iz Crepaje, predsednik udruženja “Paor” Miroslav Grubanov. – Znamo da je Nedimović samo deo tima i da ne može sam da rešava o brojnim pitanjima ali se nadam da ovo što je do sada obećao nije rekao bez konsultacije sa Vladom. Sve to stoji. Ako to uradi svaka čast, ako ne uradi nije odgovoran samo on već i Vlada.

Grubanov veli da posebno treba pratiti šta će se dešavati sa uzurpacijom zemljišta i izdavanjem državnih njiva u zakup u nerednom period. Po njemu, Nedimović je prvi koji je imao hrabrosti da uđe u tu vatru. Samo da se ne desi da jedni uzurpatori zamene druge, poručuje Grubanov.

Takođe, nijedan ministar poljoprivrede dosad nije smeo da kaže da je za veliki deo problema u ovoj branši krivo i ministarstvo koje se bavi trgovinom. Zbog kolegijalnih odnosa u Vladi nisu o tome se ćutalo, a resor trgovine ima odgovornost i za niske na cene poljoprivrednih proizvoda, enormne cene repro-materijala, monopol, zabrane izvoza i ograničavanje slobodne trgovine…

– Čekamo da vidimo i šta će biti sa obećanjem da će biti više para za poljoprivrednike. Niže od ovog što sada imamo ne može. Ali i tu treba imati na umu da su subvencije male zbog brljotine za vreme njegovih prethodnika, kada nije upisano 10 milijardi dinara u budžet pa su ostali dužni za subvencije od prošle godine, koje su isplatili iz ovogodišnjeg budžeta. Sve se to zataškavalo, oni uvek štite jedni druge na našu štetu. Ne bi bilo dobro da se tako nastavi i da se subvencije ne povećaju i to će biti prvi ispit za ministra i novu vladu – kaže Grubanov.

Slađana Gluščević (VOICE)

preuzeto sa: voice.org.rs