Dimitrije Boarov: Vlasti je najlakše da štedi na poljoprivrednicima

Vlast u Srbiji ima jedan arogantan odnos prema poljoprivrednicima i na njima najlakše štede, kaže privredni novinar Dimitrije Boarov.

“Ja sam više puta pisao da mi je neverovatan taj arogantan odnos, ne samo ove poslednje vlasti nego u dobroj meri svih ranijih garnitura u Beogradu. U osnovi, one imaju jedan arogantan odnos prema poljoprivrednicima zbog toga što se najmanje plaše da će ih taj socijalni sloj politički uzdrmati”, kaže Boarov za portal Magločistač.

Vlasti je, prema rečima Boarova, “najlakše da štede na poljoprivrednicima”.

Ovo je i dalje agrarna država u kojoj se između 10 i 20 BDP-a formira u poljoprivredi, a o toj grani se, primećuje, najmanje vodi računa.

Šta Srbiju “davi i zaustavlja”?

Kaže da na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu treba gledati kao želju Vlade u Beogradu da  “po svaku cenu obezbede određene investicije za poljoprivredu kad već sama nema sredstava da to uradi”.

“U fazi restitucije država donosi zakon da će na 30 godina izdavati 30% zemljišta stranim investitorima. I sad, ako se pojave naslednici vlasnika od kojih je ta zemlja oduzeta, oni će nominalno možda i postati vlasnici, ali će im se reći ‘e, sad sledećih 30 godina možete uzimati samo onu zakupninu koju smo mi ugovorili’“.

Po njegovom mišljenju, Srbiju “davi i zaustavlja” pokušaj da “državni kapital zadrži kontrolu u privrednim tokovima i da država bude posrednik između stranih investitora i nacionalnog kapitala”.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Maglocistac.rs

Preuzeto sa: gdeinvestirati.com