Italijani u Dobrincima grade fabriku za preradu povrća

Italijanska grupacija La Linea Verda počela je danas da gradi fabriku za proizvodnju i preradu povrća u Dobrincima kod Rume, u koju će uložiti osam miliona evra i zaposliti do 150 ljudi, a radovi će biti završeni u maju 2017.

U fabrici je planirano zapošljavanje 150 radnika u punom kapacitetu trogodišnje realizacije projekta, a mnoga mala poljoprivredna gazdinstva imaće mogućnost da budu kooperanti tog italijanskog investitora. To je šesta fabrika italijanske kompanije, a prva u Srbiji koja će biti izvozno orijentisana sa domaćom proizvodnjom odnosno prefiksom “Mejd in Srbija”.

Projekat se realizuje kao grinfild investicija i podrazumeva izgradnju fabrike i preradu povrća na 5.600 metara kvadratnih, a pre svega će proizvoditi salatu.Ta grupacija posluje sa velikim lancima u EU, a trenutni proizvodni kapacitet je miliona pakovanja dnevno.Kamen temeljac su položili državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, predsednik opštine Ruma Slađan Mančić i generalni direktor La Linea Verde u Srbiji Branislav Ignjatović.

Prisustvovali su i pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić i potpredsednik Skupštine AP Vojvodina Damir Zobenica.Investicija je vredna oko osam miliona evra u prvoj fazi projekta, dok će u drugoj fazi biti uloženo mnogo više.Stevanović je rekao da Ruma ima vetar u leđa republičke i pokrajinske vlade ističući da je dobijanje te pomoći zasluženo.“Vi ste u mandatu premijera Aleksandra Vučića uspeli da postanete jedna od najatraktivnijih investicionih destinacija u Srbiji.

Uspeli ste politiku vlade da spustite na nivo lokalne samouprave”, naveo je Stevanović.Prema njegovim rečima, od 2013. godine u opštini Ruma je ukupno investirano oko 35 miliona evra, od čega je Ministarstvo privrede dalo devet miliona i otvoreno je 1.100 ljudi.On je naglasio da vlada stvara preduslove za dovođenje novih investitore i da je u istom periodu u opremanje industrijskih zona u opštini Ruma potrošeno oko 88 miliona dinara, a većinu novca je opredelila lokalna samouprava oko 50 miliona, a ostalo Ministarstvo privrede.“Mi ćemo tu saradnju i takav pristup nastaviti da podržavamo”, poručio je Stevanović.

Katanić je rekao da je za Ministarstvo poljoprivrede to velika i važna investicija.“Ministarstvo poljoprivrede i zašte životne sredine je ove godine oko dve milijarde dinara izdvojilo. Ima ukupno zahteva za investicije za poljoprivrednu proizvodnju, a koje se odnose na opremu i mehanizaciju i na skladišne prostore u poljoprivredi”, rekao je Katanić.On je pozvao poljoprivrednike da se udruže i ukrupne proizvodnju da bi bili konkurentni na našem, evropskom i svetkom tržišstu.

Kako kaže, ovo je jedna od najpoznatnijih svetskih firmi koja se bavi tom vrstom poljoprivredne proizvodnje, koja će zaposliti naše kooperante, garantovati cenu i doneti novu tehnologiju u povratarsku proizvodnju.Zobenica je naglasio da će ta fabrika zaposliti domaće stanovništvo i da za oko šest meseci niko neće biti nezaposlen u Dobrincima, osim onih koji ne žele da rade.On je poručio da će svi moći da postanu kooperanti te velike svetske kompanije.Zobenica je rekao da je u predizbornoj kampanji obećan razvoj poljoprivrede i da se to sada i ispunjava.On je dodao da će u drugoj fazi tog projekta biti izgrađen edukativni centar u Dobrincima za sve koji žele da postanu kooperanti.

Zobenica je naglasio da je vlada na čelu sa Vučićem uspela da zaposli u Rumi oko 2.000 ljudi od 2013. godine.Finansijski direktor La Linea Verde u Srbiji Djoko Djokić je rekao da je ta kompanija prerasla od male porodične firme do multinacionale kompanije u prethodnih 25 godina.On je rekao da je ta kompanija do danas imala pet proizvodnih pogona u Italiji i Sspaniji i sada šesti u Srbiji.“Svako gazdinstvo može biti naš partner u budućnosti”, poručio je Djokić.On je istakao da ta kompanija planira da se iz Srbije širi na nova tržišta istočne Evrope.Djokić je rkeao da će će ta fabrika u Srbiji biti izvozno orijentirana i zahvalio Vladi Srbije i Pokrajinskoj vladi na maksimalnoj podršci.“Za manje od šest meseci otvaramo fabriku”, dodao je Djokić.Mančić je rekao da će u Dobrincima u okviru tog projekta biti napravljeni plastenici na oko 20 hektara.On je naglasio da će to biti šesta fabrika na teritoriji te opštine, koja sledi kurs republičke vlade na čelu sa Vučićem, a koja stvara povoljnu klimu za dovođenje novih investitora.

preuzeto sa: kurir.rs