Kuće na selu za mlade porodice

NOVI SAD – Sto sedamnaest mladih bračnih parova iz Vojvodine u proteklih godinu dana, život je nastavilo u seoskim sredinama širom pokrajine.

Stambeno pitanje rešili su sredstvima dobijenim od Pokrajinske vlade, koja je drugu godinu za redom raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća na selu.

Strahinja, Irena, Jana i Sara u Turiju su došli u maju prošle godine, nakon tri godine podstanarskog života u Srbobranu. U kuću u koju su se uselili, kažu, nisu morali da ulože mnogo, i sada u potpunosti odgovara njihovim potrebama.

Više od 700 mladih bračnih parova do sada je konkurisalo za dobijanje bespovratnih sredstva za kupovinu kuće na selu. Preko tog projekta Pokrajinske vlade, krov nad glavom, dobilo je 117 porodica sa preko 200 dece.

“Ovaj porgram se nastavlja i nastaviće se u godinama koje su pred nama dokle god bude zainteresovanih, a očigledno je da ima sve vise zainteresovanih i da ćemo kroz ovaj program oživeti nase selo”, kaže Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade.

Neki od uslova za učešće na konkursu jesu najmanje pet godina boravišta na teritoriji AP Vojvodine, da je bar jedno od supružnika zaposleno, da nisu stariji od 40 godina i da su u braku najmanje godinu dana. Kupljenu kuću ne mogu otuđiti najmanje 10 godina.

preuzeto sa: rtv.rs

Foto: Maja Tomic