Lešnike navodnjava slanjem SMS-ova

Student Fakulteta tehničkih nauka i poljoprivrednik Lazar Jovanović iz Novog Sada osmislio je sa svojim kolegom novi način navodnjavanja koji je povezao sa svojim mobilnim uređajem. Iako živi i radi u Novom Sadu, Lazar uspeva da uzgaja lešnike 150 km dalje, u Malom Zvorniku. Ipak, jednom mesečno on obilazi parcele, tek da proveri da li sve funkcioniše, dok ostatak vremena o njegovom imanju brine uređaj. Lazar ga pokreće i gasi slanjem SMS-a.

“Poslao sam SMS sistemu i on je odreagovao, u skladu sa sadržajem poruke. Uključio je prva dva ventila koji će obavljati zalivanje, a ono će trajati 2 sata”, objašnjava Jovanović.

Velika zainteresovanost za ovaj sistem
Senzori koje je postavio šalju mu informaciju o vlažnosti zemljišta. Na cisternama se takođe nalaze senzori, kako bi znao koliko vode ima.

“Postoji mogućnost, recimo, da sistemu zadam komandu “start” i recimo, vreme zalivanja 60 minuta. Ako želim da zalivanje traje duže, na primer 3 sata ja sistemu opet pošaljem komandu “start”, odvojeno 120 minuta i završi. Kada to vreme istekne sistem meni vrati SMS da je završio zalivanje, a sve to se podešava prema vlažnosti zemljišta. Vidimo koliko je zemljište vlažno, zaključimo da li treba više ili manje vode i prema tome se određuje trajanje zalivanja”, kaže Lazar.

Za uzgoj lešnika se opredelio jer ne zahtevaju mnogo pažnje, ali zato traže puno vode – oko 10 litara po stablu. Nije imao dilemu da li treba da uvede sistem za navodnjavanje jer je tako rod i do 30% veći.

“Ovo je pilot projekat. To sam napravio prvenstveno za sebe, ali smo lansirali internet sajt, jer nam se dosta ljudi javilo sa velikim interesovanjem za ovaj sistem”, ističe Lazar. Kako planira sledeći njegov korak je da napravi potpuno automatizovani sistem, koji će sam određivati koliko vode treba da pusti.

Izvor: Al Jazeera

text: agroklub.rs