Miodrag Kostić preuzima i Star Šećer

Komisija za zaštitu konkurenciju uslovno je odobrila preuzimanje Star Šecera, a u čijem vlasništvu je bila Fabrika šećera u Senti od strane Sunoka.

Time je zvanično Miodrag Kostić postao vlasnik još jedne šećerane u Srbiji, saznaje “Blic”.
Reč je o šest uslova koje Kostić mora da ispuni. Naime, kompanija će morati Komisiju da izveštava o količinama prerađene repe i to za svaku šećeranu posebno, cenama, politici prodaje šećera na domaćem tržištu i to unapred za šest meseci.

Pored toga, Kostićeva kompanija neće smeti da otuđi nijednu od šečerana bez prethodno objavljenog javnog poziva u stranim i domaćim medijima.

Takođe, neće moći bez dozvole Komisije da menja važeće ugovore sa kupcima šečerane TE-TO Senta  a i imaće obavezu da joj dostavlja godišnje izveštaje o merama i radnjama preduzetim da bi se održalo poslovanje u ovoj fabrici.

Sunoko je krajem marta ove godine podneo zahtev za odobravanje ove koncentracije po skraćenom postupku. Međutim, Komisija je, zbog činjenice da Sunoko već drzi polovinu ukupnih proizvodnih i prerađivackih kapaciteta šećera u Srbiji odlučila da pokrene ispitni postupak.

Ovom transakcijom “Sunoko” bi istovremeno stekao i kontrolu nad njegovim zavisnim društvom, šećeranom TE-TO iz Sente i tako uvećao udeo na tržištu šećera u Srbiji.

Do sada je Kostić imao oko polovine slatkog tržišnog kolača, a kupovinom oko 20 odsto akcija senćanske šećerane postao je, po procenama, vlasnik više od 70 odsto, s obzirom na to da “Te-To” zauzima oko petine domaćeg tržišta.

Senćanska šećerana je već neko vreme bila viđena za prodaju, a s obzirom na gubitke u prethodne dve godine, nije bilo mnogo interesovanja za nju. Nedavno je objavila je da je lane registrovala gubitak od 286 miliona dinara usled niskih cena šećera u odnosu na veliki minus od 926 miliona dinara pretrpljen 2014. godine.

Kostić sada ne poseduje samo “Helenik šugar”, odnosno dve grčke fabrike – “Šajkaška” u Žablju i “Crvenka”.

Kostić je pre dve-tri godine nameravao da pazari i žabaljsku i crvenačku šećaranu, ali je Komisija za zaštitu konkurencije najpre odbila da da saglasnosnost pa je potom dozvolila prodaju, ali na kraju do nje ipak nije došlo jer, kako se pominjalo, Grci više nisu bili za to.

I šećerane “Helenik šugara” u Srbiji su već nekoliko godina u problemima.

U sastavu “Sunoka” su tri šećerane – u Vrbasu, Kovačici i Pećincima. “Helenik šugar” ima dve, od kojih jedna ne radi, a italijanski “Sfir” je imao jednu – senćansku “Te-To”, koja je sada pripala “Sunoku”.

preuzeto sa : blic.rs