Niska otkupna cena jagode

Proizvođači industrijske jagode sa juga Srbije nisu zadovoljni otkupnom cenom. Prema rečima poljoprivrednika Dragana Stanojevića iz Milanova, otkupna cena jagode na jugu Srbije je problem. Ovih dana je istaknuta cena od 50din/kg, uz potencijalnu doplatu, što izaziva nezadovoljstvo kod proizvođača iz ovog kraja. Kada bi cena bila na nivou prošlogodišnje, kada je iznosila 70din/kg, proizvođači bi bili u mnogo boljem položaju.

Stanojević je razočaran odnosom otkupljivača jagode prema proizvođačima i cenom od 50din/kg. “Pričaju da će biti doplate. Do sada je bilo potpuno neizvesno koliko će plaćati. Prošlogodišnja cena je bila 70 dinara i ove godine ne bi trebalo da bude niža. I sa tom cenom bi se jedva pokrili troškovi”, objašnjava naš sagovornik.

Leskovac preplavljen jagodama
Sorta jagoda Zenga Zengana koju Dragan uzgaja je namenjena industrijskoj preradi. “Ovo je najtraženija sortakod nas. Uglavnom svi je proizvode. Na pijaci je kilogram ovih jagoda 80 dinara. Ceo Leskovac je preplavljen jagodama. Svi su razočarani, zato što nemamo sigurnu cenu. Ako cena ostane 50 dinara, ne isplati se proizvoditi”, zaključuje Stanojević. Sa 2ha pod jagodom, koju gaji pod otvorenim nebom, prošle godine je ostvario prinos od 7,5t. U Leskovcu postoje 3 hladnjače koje se bave otkupomovog voća. On spada u krupnije proizvođače i osim jagoda, bavi se još i proizvodnjom malina, višanja, vinogradarske breskve. Na voćarsku proizvodnju odlučio se po povratku iz Rusije, zato što zbog starosti nije mogao da pronađe neki drugi posao. Kako objašnjava, u njegovom kraju se skoro svaka druga ili treća kuća bavi voćarskom proizvodnjom.

Visoki troškovi proizvodnje
Pored visokih troškova đubriva i sredstava za zaštitu, troškovi radne snage takođe opterećuju proizvođače: “Berači traže 25din/kg jagoda, a prošle godine su tražili između 20 i 22 dinara”, požalio se ovaj proizvođač. Sada počinje puna berba jagoda. Dragan ima 5 berača, koji kod njega rade već godinama, a u jeku berbe, na njegovom imanju ima između 20 i 30 radnika.

Rešenje je udruživanje proizvođača
Kako je u ovom kraju veliki broj proizvođača voća, rešenje problema naš sagovornik vidi u udruživanju: “Razmišljamo da otvorimo poljoprivrednu zadrugu. Udruživanje bi nam rešilo probleme. Ovde toga nema, kao na primer u Čačku, gde neko stoji iza vas.”

preuzeto sa: agroklub.rs