“SAJAM ŠLJIVA” U OSEČINI

Ministar za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Branislav Nedimović otvoriće danas u Osečini 11. „Sajam šljiva“, koji je počeo sinoć uobičajenim pratećim sadržajima – prangijom, potpaljivanjem sušare, zdravicom, a koncert je održao Jovan Maljoković i Balkan salsa bend.

I ove godine, uz 50-tak proizvođača, kako najavljuju organizatori, biće i oko 200 izlagača opreme, sredstava za zaštitu, plastičnih kaca, mini sušara…

Značajno mesto tokom četvorodnevne manifestacije zauzimaju i prateći programi, kao što su izložba “Zlatne ruke”, gde učesnici izlažu svoje unikatne rukotvorine, prodajne izložbe umetničkih predmeta, izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala, takmičenje zdravičara, degustacija rakije.

Predviđeno je i nekoliko stručnih predavanja i okruglih stolova u Sportskom centru Osečina. Prvi na temu „Tehnologija gajenja šljive”, Poljoprivredne savetodavne službe iz Valjeva je u 11.00 časova, a potom će o zaštiti šljive govoriti inženjer Milena Petrović iz Beograda.

Prvo sajamsko veče biće u znaku najmlađih, za koje je pripremljen maskenbal od 18.00 časova. Muzičke zvezde večeri su Milan Topalović Topalko i Biljana Sečivanović, koji će nastupati od 21.00 čas u Sportskom centru u Osečini.

Prema podacima Opštinske kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Podgorini je pod šljivom oko 2.350 hektara, što je nešto više od sedam odsto teritorije Opštine. Sa oko 850.000 stabala, prosečna godišnja proizvodnja svežih šljiva na ovom području je 20.000 tona. Šljivarstvom se u ovoj opštini bavi preko 2.700 domaćinstava, pretežno registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Mnogi se sve više posvećuju sušenju, a i u drugim oblicima prerade stalno se uvećavaju preradni kapaciteti i sušare, kojih danas ima preko 160, kao i 27 industrijskih tunela za sušenje šljive.

Godišnje se odavde izveze oko 3.000 tona suvih šljiva, što je polovina od ukupne količine srpskog izvoza suvih šljiva. Prosečan prinos po stablu najveći je u Osečini – 28,4 kg, dok je u Kolubarskom regionu 22,7 kg.

„Sajam šljiva” u Osečini je privredno-turistička i kulturna manifestacija nastala je 2006. godine sa ciljem da proizvođači predstave svoje proizvode i unaprede proizvodnju.

preuzeto sa: kolubarske.rs