U LUKU BAR STIGLO ZAMRZNUTO MESO IZ 1982. GODINE KOJE JE NAMENjENO SRPSKOM TRŽIŠTU!

Uprava carina Republike Srbije je dobila obavještenje od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da su došli do informacije da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine. Svim carinarnicama je naloženo da preduzmu mjere pojačane kontrole, kako robnog, tako i putničkog prometa sa posebnim akcentom […]

Uprava carina Republike Srbije je dobila obavještenje od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da su došli do informacije da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine.

Svim carinarnicama je naloženo da preduzmu mjere pojačane kontrole, kako robnog, tako i putničkog prometa sa posebnim akcentom na granične i pogranične prelaze prema Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, kao i na administrativnim prelazima prema APKiM. Na graničnim prelazima prolazak tovara živog ili zamrznutog mesa ionako nije moguć, ukoliko isti ne prati propisana isprava koju izdaje granična veterinarska inspekcija.

Ukoliko se, pak, radi o pokušaju krijumčarenja, pa tovar bez dokumentacije prelazi preko alternativnih prelaza, potencijalni krijumčari će se suočiti sa mobilnim timovima Odjeljenja za suzbijanje krijumčarenja koji sprovode tzv. dubinske kontrole. Iz Uprava carina Republike Srbije su naveli da će kao i do sada učiniti sve što je u njihovoj moći da se spriječi bilo kakav pokušaj ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja građana, te će svako meso koje ne ispunjava zakonom propisane uslove, a bude otkriveno tokom pojačanih kontrola, biti oduzeto i predato u nadležnost inspektorima Uprave za veterinu na dalje postupanje, kao i do sada.

Naglasili su da su o postojanju navedenog tovara obavješteni svi carinski službenici, kako oni koji se nalaze na prelazima, tako i specijalni mobilni timovi za suzbijanje krijumčarenja koji će pojačati aktivnosti u dubini teritorije. Naveli su ida pored prepreke koju čini lično zalaganje i profesionalizam svih carinskih službenika, Uprava carina će se osloniti i na najsavremeniju tehniku, poput mobilnih skenera, zahvaljujući kojima će dalja distribucija spornog tovara biti dodatno otežana.

izvor: telegraf.rs

preuzeto sa: srbijadanas.net