U opštini Kula tajkun deli državnu zemlju

Lokalni tajkun Nikola Džomba član je komisije koja pravi plan za dodelu državne zemlje poljoprivrednicima u Kuli.

A, upravo zbog rada te komisije, Ministarstvo poljoprivrede blokiralo je uplate državnog novca opštini.
Kako navodi naš izvor iz opštine, Džomba je u komisiju postavio i dvojicu svojih prijatelja – Željka Kosovića i Dragana Viškovića, sa kojima zajedno čini tačno polovinu komisije koja treba da određuje sudbinu 6.000 hektara državne zemlje.

– Rekao je da hoće da bude u komisiji i sutradan je postavljen. Zamenio je stručnog člana komisije sa završenim poljoprivrednim fakultetom, koji nije bio podoban njegovoj ekipi – kaže naš izvor.

Džomba, koga je premijer Aleksandar Vučić pre dve godine optužio za dizanje bune protiv prodaje zemlje Arapima i koga je nazvao tajkunom, danas je jedan od glavnih razloga zašto Opština Kula već četiri meseca ne možda do dobije 49 miliona dinara iz državne kase koji joj pripadaju na ime transfernih sredstava.

Džombina komisija zakačila se s Ministarstvom poljoprivrede jer je njihov plan za raspodelu državne zemlje po kom su ratarima hteli da daju više zemlje nego što im po zakonu pripada odbijen. Ministarstvo poljoprivrede odbilo je i drugi njihov predlog koji su probali da predaju u četvrtak, u kom takođe nisu dali dovoljno zemlje stočarima.

– Prvi put ove godine da su 144 lokalne samouprave donele svoje programe davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta, to nije uradila jedino Kula, zbog čega su im obustavljena transferna sredstva – rekao je resorni ministar Branislav Nedimović.

Džomba za “Blic” kaže da on nema nikakve vajde od članstva u komisiji, jer državnu zemlju ne zakupljuje.

– Ja sam tu da zaštitim interese poljoprivrednika. Ne uzimam niti jedan hektar zemlje, niti uzima neko iz moje porodice. Hteli smo da sprečimo kriminal, jer su neki stočari lažirali broj grla da dobiju više zemlje – kaže Džomba, i dodaje da će poljoprivrednicima biti dato samo 900 hektara državne zemlje, zbog čega su se oni ranije pobunili.

Naš izvor, međutim, navodi da Džomba, koji to ne želi da prizna, ipak koristi državnu zemlju, i to tako što je umesto njega zakupljuju drugi poljoprivrednici, te da se zato bori za nezakoniti plan.

– I od tih 900, njemu i njegovoj ekipi otići će 700 – tvrdi naš izvor.

Džomba je inače bivši finansijer nekadašnjeg fudbalskog prvoligaša Hajduka iz Kule, a bio je hapšen i tokom akcije “Sablja”, ali ne i osuđen. Dok je to radio legalno, bio je najveći zakupac državne zemlje u Kuli, a govorilo se i da je 2012. uticao da opština odustane od davanja zemlje na licitaciju, već je starim zakupcima, među kojima je bio i on, zbog suše zakup produžen.

PredsedniK opštine: Ne brinite, pare UBRZO Stižu

Predsednik opštine Perica Videkanjić ne vidi problem što je kontroverzni biznismen član komisije.

– On je član koji predstavlja poljoprivrednika i postavilo ga je Gradsko veće, ne treba to mene da pitate. Nije on razlog što ne dobijamo novac od države. Oni će taj plan doneti i pare će stići, do tada nema brige, mi smo stabilna opština – kaže Videkanjić.

preuzeto sa: blic.rs