Zabranjuju prirodno autohtono seme – čak i privatnim baštama!

Za poljoprivrednike biće obavezno korištenje standardizovanog i unificiranog semena, pri čemu će korištenje starih i retkih sorti biti kažnjivo, čak i onda kada se seju ili sade u privatnoj bašti, prenosi hrvatski Novilist.

Nakon nedavne skandalozne odluke Evropske komisije o privatizaciji vodosnabdevanja, iz Brisela stiže novi šok.

Evropska komisija danas će poslati Evropskom parlamentu novu uredbu kojom će poljoprivrednicima zakonski propisati obavezno korištenje standardizovanog i unificiranog semena, pri čemu će korištenje starih, retkih i autohtonih sorti – koje nemaju gotovo nikakve šanse da dobiju dozvolu za promet – biti kažnjivo, čak i onda kada se seju ili sade u privatnoj bašti.

Evropske ekološke organizacije i brojne organizacije čiji članovi pokušavaju očuvati stare autohtone sorte semena – a koje su već dugo trn u oku multinacionalnim kompanijama – ovih su dana izazvale veliku uzbunu zbog namere Europske komisije čija bi odluka mogla ugroziti suverenost evropskih država u očuvanju genetičke raznolikosti. Autohtone sorte semenja, međutim, za razliku od ovih »visokoproduktivnih i intenzivnih« sorti, prilagođene su lokalnim prilikama.

Osim što je neuporedivo ukusnije i bogatije hranjivim sastojcima – što više nikome ne treba posebno dokazivati – povrće i voće dobijeno iz autohtonih sorti zahteva manje vode i umetnog gnojiva, a i nije ga potrebno štititi tolikim količinama hemikalija, jer je otpornije na bolesti, što ujedno smanjuje zagađenje okoline.

“Zahvaljujući” uredbi Evropske komisije, koja će vrediti i u Hrvatskoj, autohtone sorte, koje su dosad bile izuzete iz evropskih pravila, brzo će iščeznuti s trgovačkih polica, navodi Novilist.

Oni koji ne budu postupali po uredbi biće strogo kažnjeni, a oni koji budu poželjeli da registruju vlastito seme suočiće se s nepremostivim birokratskim preprekama, budući da predviđena regulacija registracije semenja diskriminiše autohtone sorte u odnosu na industrijsko seme, čime se diskriminišu mali proizvođači u odnosu na velike kompanije, zbog čega ekološke organizacije i upozoravaju na skori potpuni nestanak autohtonog semenja, prenosi Novilist.

Izvor: Vostok

preuzeto sa: pravda.rs