Dnevno i do 2 tone kornišona

Na farmi porodice Džigurski u Bečeju uveliko traje berba krastavaca kornišona. Špaliri se prostiru na površini od 1,3 hektara zemljišta, a za bečejsko poljoprivredno gazdinstvo ovo je prva godina uzgoja te biljne vrste.

Iskustvo je pokazalo da se svakodnevnom berbom postiže se najbolja klasa, a od klase zavisi i otkupna cena. Za proizvod prve klase dobija se 80 evro centi po kilogramu, a klasa ukupno ima 7. Kornišoni sa farme Džigurski se svakodnevno prevoze do Sente gde se klasiraju, a kasnije se izvoze u Nemačku na preradu.

Prvu klasu čine plodovi dužine 3-5 cm, prečnika oko 1,5 cm. Drugu, kornišoni dužine 5-7 cm, prečnika oko 2 cm. Veći krastavci nisu komercijalno prihvatljivi jer samo mala količina se kiseli. Borba za optimalnu klasu zahteva i svakodnevnu adekvatnu prihranu i zaštitu biljaka od štetočina.

Da bi vratili uloženo, moraju da proizvedu minimum između 85 i 90 tona. Prva godina je najteža, što zbog finansijskih ulaganja, tako i zbog sticanja iskustva u gajenju ove biljne vrste, kažu Džigurski.

Berba, u zavisnosti od vremenskih uslova i količine plodova, može da traje i do kraja septembra. Ukoliko ova godina bude uspešna, bečejski poljoprivredni proizvođači planiraju da naredne godine prošire parcelu za setvu.

preuzeto sa: tvbecej.rs