DRŽAVA GASI NAJSTARIJI POLJOPRIVREDNI ISRAŽIVAČKI CENTAR

Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu lokalne samouprave za 2017.godinu o kojoj će sutra da raspravljaju odbornici Skupštine grada , predvidjeno je da Centar za strna žita, najstariji naučno-istraživački centar za poljoprivredu na Balkanu umesto sadašnjih 45 ima samo jednog zaposlenog.

Medju 45 zaposlenih u Centru za strna žita je pet doktora nauka, dva doktoranta, šest inženjera, 17 tehničara i ostalih radnika.

U Centru za strna žita, osnovanom 1898. godine, i Savezu samostalnih sindikata Kragujevca tumače predlog odluke o maksimalnom broju zaposlenih kao nameru vlasti da ugasi i zatvori Centar uz slanje radnika na tržište rada.

Zbog toga je rukovodstvo Centra uputilo danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a Savez samostalnih sindikata Kragujevca otvoreno pismo odbornicima kragujevačke Skupštine.

“Od vas tražimo, zbog države Srbije, Centra za strna žita i na kraju zaposlenih, da sprečite kragujevačke politikante, koje ste doveli na vlast, u nameri da unište jednovekovni rad i trud poljoprivredne nauke u Srbiji”, navodi u otvorenom pismu Vučiću vršilac dužnosti direktora Centra Blagoje Kovačević.

On je podsetio Vučića da je prošle godine, kad je bio premijer, prilikom posete Kragujevcu javno obećao da će se rešiti problem u Centru za strna žita, i istakao da se verovalo da ni jednog trenutka nije pomislio da će se problem rešavati na ovaj način.

Kovačević je naveo da je grad Kragujevac prošle godine preuzeo Centar za strna žita od Republike Srbije i dobio 55 hektara atraktivnog zemljišta u vrednosti od više od 40 miliona evra.

Tada je grad formirao i novo preduzeće slične delatnosti, kako je rekao Kovačevič, “partijsko preduzeće – Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, koje će preuzeti materijalnu imovinu Centra za strna žita, ali što je još vrednije i njegove licence za sorte strnih žita, naučne radove preko 50 doktora nauka, autora 98 priznatih sorti”.

preuzeto sa: espreso.rs

Opsitnije na: prvinaskali.com