Istok EU besan: Kako to da u slovačkoj šunki ima 72% mesa, a u nemačkoj 91%?

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske na inicijativu slovačkog premijera Roberta Fica zatražiće danas u Varšavi na vanrednom samitu Višegradske grupe da Evropska unija zaustavi masovnu praksu da se u postkomunističke zemlje izvoze proizvodi istog naziva, većinom i cene, ali daleko goreg kvaliteta.

– Tražimo od Evropske komisije da odmah preduzme odgovarajuće mere da spreči različiti kvalitet istih namirnica u zemljama članicama EU – stoji u predlogu deklaracije koju danas u Varšavi usvajaju Beata Šidlo, Bohuslav Sobotka, Robert Fico i Viktor Orban.
Evrokomesarka u čiju nadležnost spada i zaštita potrošača, Čehinja Vjera Jourova, takođe je kao neopravdanu i varanje potrošača kritikovala praksu nadnacionalnih kompanija da zakidaju u proizvodima za celu postkomunističku Evropu, ne samo za nove članice Unije a gori kvalitet se ne odražava na cenu, jer je nekada isti ali kvalitetniji proizvod u Nemačkoj ili Austriji čak jeftiniji.

Evropska komisija poručila je Češkoj koja je prva pre nekoliko godina počela da pravi analize robe koja se prodaje sa nemačke i češke strane granice da borbu protiv škart hrane treba da vode pojedinačno zemlje članice a je EU već obavezala proizvođače da na pakovanju objave sve sastojke, tako da je potrošač informisan.

Veliki nadnacionalni proizvođači hrane pravdaju se da je razlika u kvalitetu navodno zbog različitih ukusa koje preferiraju potrošači u pojedinim zemljama, međutim, Česi i Slovaci upozoravaju da nikako ne može biti njihov lokalni ukus da u kobacisama imaju nekvalitetni mesni separat, dok je u istim kobasicama u Nemačkoj svinjetina.

Česi i Slovaci takođe su ukazali da “novi Evropljani” sigurno ne traže da njihova šunka sadrži svega 72 odsto mesa, dok ista u Nemačkoj ima 91 odsto mesa.

– Neprihvatljivo je stanje da se u jednoj državi nudi roba u istom pakovanju istog naziva ali sasvim drugačijeg kvaliteta nego u drugoj zemlji članici. Namirnica u istoj ambalaži i istog imena mora da bude jednakog kvaliteta u celoj EU – kazao je pred polazak u Varšavu češki premijer Bohuslav Sobotka.

Slovački premijer Fico upozorio je da takav pristup EU i nadnacionalnih kompanija ponižava građane Višegradske grupe i da je Slovačka spremna da se zbog dvostrukih aršina na koje EK ne reaguje sudi sa EU ili preduzme neke recipročne korake, recimo da naredi da sve namirnice u javnim menzama i kuhinjama moraju da budu isključivo slovačke.

Pre svega desetak dana lideri Višegradske gurpe poručili su zapadnoevropskim zemljama da “istok EU nije njihova kanta za smeće”.

preuzeto sa: blic.rs