MESO KOJE JE OPASNO ZA RUSE, SERVIRAJU SRBIMA

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije „Rosselkhoznadzor“ ponovo je uvela privremena ograničenja na uvoz proizvoda kompanije Đurđević zbog prisustva bakterije listerioze (Listeria monocytogenes). Prethodno je to meso prošlo kroz kontrolu inspekcije u Srbiji i označeno kao dobro. Dok ministar poljoprivrede Branislav Nedimović od početka svog mandata najavljuje brzo osnivanje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, mi nemamo informaciju da li je meso, zabranjeno u Rusiji, pušteno na domaće tržište, kao što se verovatno dogodilo polovinom prošle godine.

Inače, bakterija listerioza nije nimalo naivna jer izaziva ozbiljne bolesti. Infekcija listerijom se ispoljava kao meningitis ili meningoencefalitis, rombencefalitis ili moždani apsces. Ruska javnost je o odluci donetoj pre gotovo dve nedelje blagovremeno obaveštena od strane svoje nadležne institucije. U isto vreme, srpske institucije ćute, zaštićene kontrolisanim medijima.

Podsećamo da je zbog kompanije Đurđević polovinom 2014. godine Ruska Federacija delimično zabranila uvoz mesa iz Srbije, kada se priča završila tako što je toj kompaniji zabranjen izvoz, dok je jedan veterinarski inspektor suspendovan. Javnost u Srbiji nije obaveštena da li je to meso uništeno ili se u nekom obliku pojavilo na srpskom tržištu. Posebno je alarmantno da se u najnovijem slučaju o pojavi opasnog mesa nije oglasila domaća inspekcija. U situaciji urušenih institucija imamo puno razloga da sumnjamo da su domaći potrošači zaštićeni na adekvatan način. Zahtevamo da nadležne institucije i Ministarstvo poljoprivrede obaveste javnost o tome šta se dogodilo sa mesom koje su ruske inspekcije označile kao opasno.

Očigledno je da je reč o ozbiljnijim sistemskim problemima, koji se ne mogu rešiti kažnjavanjem jednog inspektora.

Gotovo svakodnevne najave osnivanja Nacionalnog saveta za bezbednost hrane očigledno služe samo za kupovinu vremena, dok se katastrofalno stanje u Upravi za veterinu, Ministarstvu poljoprivrede i kompletnom sistemu bezbednosti hrane nastavlja.

Vlast Aleksandra Vučića, zauzeta udomljavanjem partijskih kadrova, pod firmom reforme javne uprave dodatno urušava institucije i dovodi u pitanje zdravlje ljudi. Broj veterinarskih inspektora se smanjuje, a na čelu Uprave za veterinu smenjuju se sumnjiva lica, dodatno ucenjena time što se protivzakonito nalaze u beskrajnom v.d. statusu. Zahtevamo da se meso i svi proizvodi neodgovorne kompanije hitno povuku sa domaćeg tržišta i da im se zabrani promet dok ne uvedu neophodne bezbednosne i fito-sanitarne mere. Tražimo hitnu smenu i kažnjavanje odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede za ugrožavanje bezbednosti i zdravlja građana i dalje privredno propadanje Srbije.

preuzeto sa: dostajebilo.rs