Uskoro prijava za sezonske radnike?

Nacrt Zakona o sezonskom radu u poljoprivredi trebalo bi da utvrdi obavezu da se za sezonske radnike, odnosno nadničare, osim dnevnice uplaćuju i porezi i doprinosi. Prema najavama, ovo će biti regulisano već sledećeg leta.

Okruženje kao primer
U ovom poslu zajedno su Ministarstvom poljoprivrede i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Ugledali su se na Hrvatsku i Mađarsku.

“Razmišljali smo o uvođenju vaučera, prema hrvatskom modelu. Poljoprivrednik od države kupuje vaučere, a svaki podrazumeva namirene poreze i doprinose za jednog radnika na jedan dan. Ipak, bliži smo ideji da se iskoristi Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja i da se radnici svakog dana elektronski prijavljuju, kao u Mađarskoj”, objašnjava Ivan Radak iz Alijanse za Večernje novosti.

Isplativost?
Dodaje da se pregovara o nivou poreza i doprinosa, kako bi se vlasnicima gazdinstava isplatilo da prijave svoje radnike. Predstavnici poljoprivrednika takođe su zainteresovani za dobro rešenje, jer veruju da se promene mogu odraziti na cenu proizvoda.

“Ne mogu da smanjujem dnevnicu, jer je teško naći radnika. Knjigovođu za sada ne angažujem, ali ako se usvoji takav propis, moraću prijavu da poverim njemu, ili da sam to radim. Tokom godine platim oko 200 dnevnica”, kaže Aleksandar Milojević iz Udruženja voćara i vinogradara “Voćar” iz Niša.

Izvor: novosti.rs

preuzeto sa: agroklub.rs