Kiša dobra za uljanu repicu, ne i pšenicu

VRŠAC – Stanje na njivama u četiri opštine koje pokriva Poljoprivredna stučna služba vršačkog Agrozavoda je dobro. Kiše koje su padale prethodnih dana nisu nanele velike štete , a prema rečima sturčnjaka očekuju se dobri prinosi .

I dok je početkom godine zemljište bilo u deficitu sa vlagom, kiše koje su padale prethodnih dana dobro su došle ratarskim kulturama. Goran Mitrovanov, koji se više godina bavi poljoprivredom i raspolaže sa 70 hektara obradivog zemljišta očekuje bolje prinose od prošlogodišnjih.

“Sve kulture koje su zasejane u odličnom su stanju. Uljana repica polako zri ona je za sada dobro nalila svoje zrno i očekuje se dosta dobar rod i prinos”, objašnjava on.

Da je kiša dobrodošla pojedinim kulturama, a najaviše uljanoj repici, potvrđuju i sturčnjaci iz PSS Agrozavod iz Vršca.

“Stanje uljane repice je za sada dosta dobro još uvek je u fazi nalivanja zrna i ove kiše koje su bile , umnogome će pomoći da se prinos kao takav poveća. Što se tiče drugih kultura pšenice imamo blago povećanje u odnosu na prethodnu godinu , nekih 10 odsto. To je sve zahvaljujući tržišnoj ceni kukuruza koji je ove godine zasejan na manjoj površini, kaže savetodavac Eugen Baba.

On dodaje da su kiše jedino nepovoljno uticale na stanje pšenice, kod koje je na određenim sortama došlo do pojave infekcije. Stručnjaci preporučuju ratarima da pažljivo prate stanje na usevima i da na vreme, zbog boljih prinosa,kultiviraju useve. Posebnu pažnju trebalo bi da obrate na zaštitu korova, jer je u većoj meri primećena pojava sirka.

preuzeto sa: rtv.rs

foto: RTV (Olja Jocović)