Monsanto mora da plati čoveku kaznu koji je dobio rak zbog njihovog herbicida

Federalna porota Okružnog suda SAD u San Francisku naložila je Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete jednom čoveku iz Kalifornije obolelom od raka, čiju je bolest, kako je utvrđeno, delimično izazvala upotreba popularnog herbicida Raundap.

Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čoveka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše Njujork Tajms.

Presuda Okružnog suda u San Francisku predstavlja prekretnicu u kontinuiranoj javnoj debati o zdravstvenim posledicama korišćenja Raundapa i efektima njegovog aktivnog sastojka, glifosata, koji je u širokoj upotrebi u svetu za suzbijanje korova.

Monsanto se trenutno na sudovima brani od više hiljada sličnih tužbi.

Tužitelj, Edvin Hardeman (70) je na svom imanju koristio Raundap za uništavanje korova i otrovnog hrasta punih 26 godina.

Pre četiri godine, 2015, saznao je da ima non-Hodžkinov limfom, a naredne godine, nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka Svetske zdravstvene organizacije objavila da je glifosat verovatan karcinogen, Hardeman je odlučio da tuži Monsanto.

Nemački hemijski konglomerat Bajer, koji je prošle godine preuzeo Monsantno, saopštio je da je razočaran odlukom porote.

– Ova odluka ne menja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom sveta koji idu u prilog bezbednosti naših herbicida baziranih na glifosatu, i koji potvrduju da oni nisu kancerogeni – navodi se u saopštenju Bajera.

Kompanija tvrdi da presuda “nema uticaj na buduće sudske procese i odluke” i dodaje da će se žaliti.

Monsanto Roundup Tužba

Više informacija klikom na: link

tekst preuzet sa : blic.rs