Paori traže od Vlade Srbije da odgodi primenu zakona o traktorima

Udruženje Paori Crepaja uputilo je otvoreno pismo Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja u kojem je zatražilo odlaganje primene zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je predviđeno da se do 4. aprila zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama.

Paori Crepaje su u otvorenom pismu zatražili da se pomenuti zakon odgodi na najmanje godinu dana, a da do tada važi postojeći.

„To je još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im izađe u susret čini sve da im odmogne i gurne ih u propast“, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se i da ratari u predstojeću setvu ulaze „zaduženi i bez ikakve pomoći“ i dodaje da su „inače minornim subvencijama potpuno degradirani i, očigledno, ovoj državi beznačajni“.

„Pored toga, nemamo saznanja da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom i svakom drugom položaju“, rekao je za portal Agrosmart (agrosmart.net) predsednik tog udruženja Miroslav Grubanov.

On je dodao da registracija traktora sa prikolicama, tehničkim pregledom i osiguranjem dostiže i nekoliko desetina hiljada dinara, što je veliki izdatak za većinu poljoprivrednika.

„Najviše je ratara koji imaju stare mašine i čak ne izlaze na saobraćajnice jer ne mogu bez kabine. Taj zakon kao da je pisao neko ko nije video traktor i nema veze s poljoprivredom. Ako su ga napravili samo zbog toga da bi se punio budžet, neka kažu koliko treba da uplatimo da nas ne maltretiraju i ne izlažu takvim besmislicama. Država koja nam daje subvencije od 30 evra po hektaru sada traži još da platimo registraciju, a zna da je sigurno polovina traktora u Srbiji dotrajala i da se i ne može registrovati po novom zakonu“, naveo je Grubanov.

Po njegovim rečima, zakon najviše pogađa male poljoprivrednike, pošto veliki kako je naveo, „imaju računa da registruju mašine i traktore jer obrađuju puno zemlje i imaju velike prihode, a većina ima i nove traktore“.

„Mali poljoprivrednici će ono što dobiju za subvencije, automatski vratiti državi kroz registraciju. Ne možemo da shvatimo da je najveći problem u ovoj državi registracija traktora. Kao da se ide na namerno uništavanje malih i srednjih gazdinstava. Verujemo da će vlada i nadležna ministarstva pročitati ovo i reagovati na vreme što je u interesu i poljopivrednika i države“, navodi se u otvorenom pismu.

preuzet sa: danas.rs