Radnici PKB telima brane rasprodaju preostalog zemljišta

Radnici PKB-a njavili su da će soptvenim telima braniti preostalo zemljište koje nije rasprodato, piše Danas.

Nakon što je veći deo parcela i imovine prodat Al Dahri, preostala imovina je počela da se oglašava na licitacijama, a to je jedina vrednost iz koje bi radnici mogli da upišu svoje besplatne akcije, one koje su ranije postojali u registrima Korporacije, ali ih je država “zaturila” tokom prenošenja društvenog kapitala u državni, kažu za Danas iz Udruženja bivših radnika i penzionera PKB.

Nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede i protesta koji su pre dva dana organizovali ispred firme, iz Udruženja su se odlučili na ovaj potez, navodeći da su duboko razočarani, jer su u pitanju greške koje su nastale priikom sprovođenja Zakona u privatizaciji. O tome da je Ministarstvo privrede odbilo nagodbu sa 2.700 radnika PKB, više možete pročitati OVDE.

Oni navode da su to zatražili uz tužbu protiv države zbog zakona koji nije sproveden što je rezultiralo time da su bivši radnici samo u matičnoj firmi izgubili svoje besplatne akcije, dok su zaposleni u zavisnim preduzećima to pravo ostvarili.

Kako navodi Danas, iako je najveći deo imovine prodat Al Dahri, PKB ima dovoljno parcela iz čije vrednosti bi se mogla nadoknaditi šteta, a ne da se za te svrhe uzima novac iz budžeta.

Advokat Udruženja, Saša Gemaljević, kaže da ovaj dnevni list da su akcije radnika bile regulisane Zakonom o privatizaciji i da su ti udeli zaposlenih bili evidentirani u knjigama PKB-a i obračunati prema godinama staža za svakog pojedinačno.

Kako je država odlučila da u septembru prošle godine da proda imovinu udeli radnika, praktično njihovo vlasništvo, jednostavno je izbrisano, napominje Gemaljević.

preuzeto sa : blic.rs