Vlade nisu bile domaćinske, menadžment po političkoj liniji

“Mi radnici nismo odgovorni, mi smo svedoci da sve Vlade nisu imale domaćinski odnos prema Azotari, postavljan je menadžment po političkoj liniji, tako da je najveći problem Azotare stručni kadar”, rekao je radnik tog preduzeća Milan Pavlović.

Radnci Azotare kažu da su od nadležnih dobili uvreravanja da Azotara ima budućnost i da mora da nađe partnera. Međutim, navode, od avgusta se ništa ne dešava.

“Ministarstvo ne zna šta se tačno dešava u Azotari, bivše rukovodstvo kaže da je minstarstvo privrede upoznato šta se dešava, ali da neće da reaguju, to je sad igra gluvih telefona. M pričamo s jednima i drugima, naš cilj je da radi Azotara. Svi su nas uveravali da tu ne sme da bude livada, kažu nam da li vi mslite da mi ne znamo šta znači Azotara, mi vam obećavamo… Čak smo u išli u mini remont da se spremmo za zimske uslove, od tada zid ćutanja”, kaže radnik Dragan Tomić.

Radnici poručuju da kada bi Azotara uzela kredit od 50 milona evra, mogla bi da se poveća efkasnost i da bi onda Azotara mogla sama da vraća taj kredit.

“Imate izjavu Bajatovća koji je rekao da Azotara ne duguje ništa i da je spremna za strateškog partneta, šta je sada s tim. Mi smo uvedeni u stečaj, nije ispoštovan UPPR. Mi radnici nismo odgovorni, mi smo svedoci da Vlade nisu imale domaćinski odnos, postavljan je menadžment po političkoj liniji, najveći problem Azotare je stručni kadar. Nakon loše privatizacije, mi smo ušli u problem. Nama je rukovodstvo na poslednjem sastanku sugerisalo da iz ministarstva ne žele da čuju. U Ministarstvu privrede nam kažu ko će da kupi preduzeće koje duguje 50 miliona evra, onda mi kažemo da oprema propada, izgubićemo jedinu fabriku koja prozvod amonijak, u državi koja je poljoprivredna izgubićemo Azotaru”, dodao je Pavlović.

On je rekao da oprema koja je jako skupa propada, jer su 11 meseci u zastoju.

“Mi radnici gledamo situacju drugačje, smatramo da je Azotara preko potrebna, da treba da se nađu ljudi koji su dobri u poslu, a ne da se namešta poslovanje drugm firmama, onda mahinacije s đubrivom.. Mi nismo u mogućnosti da sprečimo te mahinacije, mi smo procesni radnici, naš deo posla smo uradli”, kaže Pavlović.

Dragan Tomić poručuje da radnici očekuju da se otvore karte i da se kaže da li se želi da Azotara radi i da Srbija ima svoju proizvodnju veštačkog đubriva.

“Ako je tih 50 miliona problem, onda ne znam šta je problem. Uz tu pomoć, možemo da radimo. Sa 50 miliona ulaganja, rađene su studije, mi smo sada u malom minusu, a s tm ulaganjma mi smo u malom plusu, Azotara zarađuje sama i vraća kredit. Voleli bismo da čujemo zašto ne daju. Mi smo napravili nov pogon, nismo napravili nikakav gubitak i onda neko odluči da nas uvede u stečaj”, kaže Tomić.

preuzeto sa: http://rs.n1info.com