Apel poljoprivrednika na reakciju ministarstva povodom subvencija za mehanizaciju

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da ne odbaci više od polovine zahteva poljoprivrednika za subvencije od 70 odsto za kupovinu mehanizacije.

Jakšić je za Betu rekao da je, objavljena bodovna lista, a da je, prema najavi ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, država sada ograničila broj odobrenih zahteva za subvencije na samo 2.500, a na konkurs je pristiglo oko 5.500 zahteva.

„Konkurs za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti raspisan je prošle godine, ali zbog pandemije nije još realizovan“, rekao je Jakšić.

Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo konkurs za subvencije od 70 odsto za „mlada gazdinstva“ registrovana u poslednjih godinu dana, kako bi lakše nabavila mehanizaciju, i tada nije bilo navedeno da je broj ograničen.

Veći broj poena predviđen je ako je nosilac domaćinstva žena, ako je u „marginalizovanom“ području i ako je vlasnik obrazovan za poljoprivredu. Nedimović je rekao da najveći povraćaj sredstava može biti 1,5 miliona dinara.

Bodovna lista objavljena juče je mnoge poljoprivrednike razočarala, druge naljutila ili zbunila jer je na listi bilo i po tri ista imena pa se nije znalo na koga se odnosi to bodovno mesto. Otvorena je i dilema kako će se izabrati čiji zahtev može da se odobri, ako više njih ima isti broj poena.

Razlog više da se odobre svi zahtevi je, kako je rekao Jakšić, to što ove godine nije bilo konkursa i što je u vreme pandemije poljoprivreda ostvarila dobar rezultat i zauzima sve veći procenat u stvaranju domaćeg bruto proizvoda (BDP).

Poljoprivrednici su, prema njegovim rečima, za vreme pandemije „hranili stanovništvo i treba im pomoći, a od toga će imati koristi i država jer će se platiti porez“.

Poljoprivrednik iz Malog Crnića kod Požarevca Nemanja Živković rekao je da je razočaran jer završava Poljoprivredni fakultet i odlučio je da se vrati na imanje, ali da je ispao iz kvote za kupovinu dve prikolice i valjka.

„Kada je prošle godine raspisan konkurs održavane su tribine i pozivali su nas da se prijavimo jer novca ima. Sada je više od pola odbijeno. Zalud smo se maltretirali oko prijavljivanja“, rekao je Živković koji obrađuje 110 hektara zemlje.

Poljoprivrednik iz sela Kličkovac kod Požarevca Milan Marković rekao je da je konkurisao za subvencije za kupovinu prikolice od 10.000 evra jer obrađuje oko 100 hektara i neophodana mu je za prevoz ratarskih proizvoda.

„Radovali smo se kada je najavljena ta subvencija, bio je to pravi bum, a sada sam razočaran jer sam odbijen“, rekao je Marković.

On je rekao da se subvencija obračuna na cenu bez PDV pa da je ona ustvari manja od 70 odsto, ali je svejedno velika pomoć u kupovini mašina.

Poljoprivrednik iz Sare Pazove Igor Fabri konkurisao je za subvenciju za kupovinu prskalice koja košta oko 15.000 evra, ali nije „ušao u kvotu od 2.500 zahteva“.

„Studirao sam mašinstvo, ali sam se opredelio da ostanem na imanju i sada obrađujem oko 80 hektara zemlje i uzgajam suncokret, šećernu repu, kukuruz i pšenicu i potrebna mi je prskalica“, rekao je Fabri.

Dodao je da je razočaran jer je od prošle godine očekivao subvenciju sa velikom sigurnošću pošto nije bilo najavljeno da će broj odobrenih zahteva biti ograničen.

preuzeto sa : https://www.danas.rs/