Cene svinjetine najniže u poslednjih deset godina

Zbog ogromnih viškova, cena svinjskog mesa u Nemačkoj pala na oko evro po kilogramu. – Prasad, u poređenju sa prethodnom nedeljom, jeftinija pet evra

Zbog smanjenja tražnje, pandemije i problema u ugostiteljstvu, ali i afričke kuge svinja (AKS), koja je uzdrmala ovu industriju, cene svinjskog mesa strmoglavo padaju na evropskom tržištu. Najveći uticaj na to ima loša situacija u Nemačkoj u kojoj oko 500.000 životinja, a najviše svinja, čeka na klanje. Ogromni viškovi stvorili su se jer su Kina, Japan i Južna Koreja svom do sada najvećem dobavljaču zabranile uvoz svinja zbog pojave AKS.

Udruženje nemačkih proizvođača (VEZG) objavilo je  da je cena svinjskog mesa od 1,19 evra na najnižem nivou, u ovom razdoblju, još od januara 2011. godine.

Prasad, teška do 25 kilograma, koštaju svega 22 evra po grlu. U poređenju sa prethodnom nedeljom, to je smanjenje od pet evra i ujedno najveći pad u poslednjih deset godina.

Kako prenosi „Agroklub”, nemačka ministarska poljoprivrede Julija Klukner pozvala je nedavno klaničare i mesare da rade vikendom i praznicima kako bi rešili zaostali životinjski fond koji je stvorio čep na farmama tokom krize izazvane kovidom 19. Pominje se i da bi ta država mogla da organizuje i interventni otkup kako bi uskladištila meso, a pod ovim pritiskom cene su pale i u mesarama.

Nemačka, kao jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa posle prekida poslovanja s Kinom, već u oktobru viškove je preusmerila u supermarkete drugih evropskih država. To je kod domaćih proizvođača izazvalo nezadovoljstvo zbog konstantnog pada cena mesa u poslednja dva meseca.

Rojters je ranije objavio kako su marže nemačkih klaničara mnogo manje u Evropi nego u Kini. Prema procenama, proizvođači u toj zemlji do sada su pretrpeli štetu od oko 1,3 milijarde evra, a u nedavno organizovanim protestima oni su tražili više otkupne cene svinjetine za 50 centi po kilogramu.

Prekomerni broj svinja koje čekaju na klanje takođe je prijavljen iz mnogih drugih zemalja EU. To se može videti i po sve većoj težini zaklanih životinja. Jedini dobitnik neravnoteže na tržištu jeste Španija, koja i dalje posluje sa Kinom i gde je cena ovog mesa oko 50 procenata viša nego u Nemačkoj.

Proizvođače u Srbiji takođe pogađa ova situacija jer uvoz jeftinog mesa iz EU raste. Cena kilograma žive vage svinja trenutno se kreće od 130 do 135 dinara sa PDV-om, koliko plaćaju nakupci, dok na farmama farma košta od 125 do 130 dinara, kaže za „Politiku” Zoran Erić, predsednik Unije stočara Mačve i Srema.

Kako ističe, kod nas je cena niska zato što se pojavilo jeftino uvozno meso iz EU, a postoji pretnja da će tovljenici biti još jeftiniji. Sada u ponudi imamo i žive svinje po dampinškim cenama iz EU i iz Belgije po ceni od 80 evrocenti po kilogramu.

– Ne bi bilo tržišnih viškova kada bi mesari i trgovinski lanci kupovali domaće svinje. Sada je bila prilika da se vidi da smo samodovoljni u svinjarstvu i u kom pravcu treba da organizujemo proizvodnju, to bi bila jedna od korist krize sa koronom – ističe Erić. Iako je i ranije bilo i nižih cena na tržištu, ističe da „ne pamti da su svinje bile ovoliko jeftine u vreme svinjokolja”.

Kaže da su proizvođači u Srbiji naviknuti na te česte promene cene, ali i da su, kao prvi u lancu, najugroženiji jer svinje moraju da prodaju. Klaničar može da zamrzne, proizvođač da preradi meso, jer je tu velika zarada. S druge strane, dodaje, potrošači u Srbiji taj pad cena na evropskom tržištu praktično ni ne primećuju.

– Akcije snižavanja cena mesa su sporadične. Svinjetina u redovnoj prodaji košta isto koliko je koštala i pre godinu dana, kada je cena žive vage bila 170 do 180 dinara. Svi imaju svoju kalkulaciju, osim nas proizvođača – smatra Zoran Erić i dodaje da bi kao jednu od mera država mogla da uvede da se na granici vrši oštrija kontrola starosti uvoznog mesa. 

preuzeto sa : http://www.politika.rs/