Donacija za podsticaj plasteničke proizvodnje

UŽICE-U okviru Projekta “Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu” – Fondacija “Ana i Vlade Divac” u saradnji sa Gradom, potpisali su danas ugovore o donaciji 26 plastenika sa poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije grada Užica. Ukupna vrednost bespovratnih sredstava iznosi oko 4,3 miliona dinara, od kojih je Grad izdvojio 3 miliona, a Fondacija 640 hiljada. Pojedinačno učešće poljoprivrednika je po 22 hiljade dinara. Sredstva su izdvojena za razvoj plasteničke proizvodnje kao poljoprivredene delatnosti, a prednost su imali mladi poljoprivrednici i žene do 45 godina starosti.

Član Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodan Kuzmanović rekao je da ovo jedna izvanredna podsticajna mera za one koji su početnici i za one koji se već bave plasteničkom proizvodnjom i dodao da se radi o plastenicima za profesionalnu biljnu proizvodnju, ukupne vrednosti 168 hiljada dinara po plasteniku,od kojih je učešće poljoprivrednika samo 20 odsto.

Kuzmanović je podsetio i da je ove godine Grad iz budžeta izdvojio 30 miliona dinara za poljoprivredu, 27 miliona za subvenije u poljoprivredi i 3 miliona za projekat „Divac poljoprivredni fondovi“.

„U 2020. godini subvencije je koristilo oko 470 korisnika, najviše interesovanja bilo je za poljoprivrednu mehanizaciju, za ovčarstvo i govedarstvo“,istakao je Kuzmanović.

Ana Košel direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac istakla je da sa velikim zadovoljstvom dolazi u Užice, sa kojim sarađuje već više od 6 godina.

„Radili smo najrazličitije projekte, škole, vrtiće, omladinske fondove. Kod nas u Fondaciji poljoprivreda je prioritetna grana, a Grad Užice naš strateški partner od početka. Uvek radimo zajedno i gledamo šta je to što je prioritet Grada vezano za poljoprivredu. Ove godine to su plastenici. Ogromno nam je zadovoljstvo što danas sa 26 gazdinstava potpisujemo ugovor i od sutra već kreće montiranje plastenika. Smatrali smo da dodela sredstava za plastenike treba da bude ranije, ali zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da sprovedemo ove mere. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju sa Užicem i da ćemo i sledeće godine obradovati poljoprivrednike sa nekim novim ili sličnim merama,“rekla je Košel.

preuzeto sa: https://zoomue.rs/