Otpad sa farme završio u reci Krivaji naočigled ekologa

SRBOBRAN: Koseći nedavno između subotičkog puta i Krivaje, aktivisti Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS) uočili su da se ponovo odvija ispuštanje svinjskog stajnjaka sa farme „Ekstra farm” u vodotok, kao prilikom akcidenta u februaru.

Uverivši se da laguna u koju se osoka odlaže preliva direktno u Krivaju, podneli su prijavu.

Predsednik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački kaže za „Dnevnik” da je po njihovoj prijavi, vodoprivredna inspekcija u roku od par sati izašla na teren, što je pohvalno.Inspekcija je videla problem, međutim, još uvek nisu izašle inspekcije za zaštitu životne sredine i republička poljoprivredna inspekcija, kojima smo takođe poslali prijavu. Farma je sanirala problem, međutim on se vrlo brzo može ponovo pojaviti, jer su buldožeri zagrnuli zemlju da ne bi opet došlo do proboja i vidno je da je nešto urađeno, iako farma nije priznala problem – kaže Kurjački. – Ne kažemo da su namerno to uradili, ali svakako neadekvatno. Da bi zaštitili životnu sredinu problem mogu rešiti na dva načina, ili duplom folijom, koja bi pokazala curenje ili da se zemlja obloži slojem gline i tako zaštiti negativan uticaj.

Ekolozi procenjuju da se sa ove farme godišnje slije oko 18.000 kubika osoke, i tako godinama.Imamo zakazan sastanak asocijacije ekoloških pokreta Oyaka, Srbobrana, Vrbasa, Feketića, Bačke Topole i Subotice 19. septembra kada ćemo pričati o ovoj temi, jer je Krivaja naša reka i industrije moraju da reše svoje probleme- ističe Kurjački i dodaje da će na sastanku biti reči o nelegalnoj brani između Srbobrana i Feketića, zbog koje Krivaja svakog leta presuši u centru Srbobrana.

Vlasnik „Ekstra farm” tražio je sastanak sa srbobranskim ekolozima, što su oni prihvatili, međutim do sastanka još nije došlo.Farma može da reši problem tako što će na 200, 250 hektara državne zemlje, koje su dobili u zakup po pravu prečeg zakupa zbog stočarstva, bacati svu osoku i prevoziti cisternama. To je naravno skuplja opcija za njih, ali ekološki prihvatljiva- navodi predsednik Ekološkog pokreta Srbobran.

Član Opštinskog veća zadužen za ekološka pitanja dr Ilija Gazepov, koji je učestvovao u obilasku farme rekao je da je na osnovu prijave odmah reagovala pokrajinska inspekcija. Gazepov je uveren da će novo opštinsko rukovodstvo Srbobrana preduzeti sve potrebne mere da zaštiti životnu sredinu i prirodne resurse.

preuzeto sa: https://www.dnevnik.rs/