Otvoren prvi međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji

Agro Belgrade 2020, prvi međunarodni, specijalizovani sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do subote 1. februara.

Tokom tri dana, na sajmu će se predstaviti preko 500 izlagača, a mnogobrojni stručnjaci vodiće raznovrstan konferencijski program.

Agro Belgrade je kombinacija izložbenog sajma i konferencije, a okupio je preko 500 proizvođača i otkupljivača voća i povrća, zadrugara, proizvođača opreme i mehanizacije, semenskih kuća, rasadnika, eksperata iz oblasti zaštite i prehrane bilja i inputa za poljoprivrednu proizvodnju i druge.

„Agro Belgrade ima za cilj da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja, iskustva i poslovnih prilika za region Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Sa više od 500 izlagača i trodnevnom konferencijom na kojoj učestvuju brojni stručnjaci koji će govoriti o izvoznim perspektivama, trendovima u proizvodnji i pakovanju, tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru, finansiranju poljoprivrede, agro karijeri i drugim temama, sigurni smo da će Agro Belgrade postići cilj i da će svoj značaj potvrđivati iz godine u godinu“, rekao je prilikom otvaranja Vladimir Živanović, direktor Agro Belgrade sajma.

Milinko Veličković, sekretar za privredu Grada Beograda, izjavio je da se za poljoprivredu ulažu značajna finansijska sredstva.

„Sekretarijat za privredu grada Beograda ulaže značajna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede namenjena unapređenju voćarske i povrtarske proizvodnje, za nabavku mehanizacije, kao i za pčelarstvo. Poljoprivreda je velika razvojna šansa grada Beograda, što pokazuju i subvencije koje daje registrovanim poljoprivrednim proizvođačima. Podržavamo sve manifestacije i sajmove koji doprinose razvoju poljoprivrede grada, pa tako i prvi međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, AgroBelgrade 2020“, rekao je Veličković.

„Agro Belgrade je novi format događaja koji obuhvata kompletan lanac vrednosti, od proizvodnje, preko tehnologije do plasmana proizvoda. Fokus je na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i prerade, što je neophodno za bolji nastup Srbije na inostranim tržištima i kako bi se još odlučnije učinio iskorak iz tradicionalne u profesionalnu proizvodnju“, izjavio je Branislav Nedimović, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Jedan od važnih aspekata ovog sajma je edukacija, odnosno unapređenje znanja predstavnika industrije kako bi poboljšali svoje poslovanje i tako došli do novih tržišta. Dodatno, ovakvi događaji privlače pažnju javnosti na potencijal domaće proizvodnje i na potrebu za integrisanjem na lokalnom i međunarodnom tržištu. To su glavni razlozi za našu podršku ovakvim inicijativama“, izjavio je direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Aleksandar Pavlović.

Program Agro Belgrade sajma možete pronaći ovde: www.agrobelgrade.com/konferencije

preuzeto sa: danas.rs