Voćari protestuju – nikad niža otkupna cena višanja

protest-vocara

Voćari iz Topole već treći dan protestuju zbog niske otkupne cene višanja, koja je za ovu godinu 45 dinara po kilogramu za prvu klasu i 25 za drugu, iako je ministar poljoprivrede pre manje od mesec dana, obećao da će zagarantovana cena biti 60 dinara. Oni su tokom vikenda na kratko blokirali regionalni put Topola- Rudnik, tražeći da se cene vrate, bar na nivo prošlogodišnjih. Blokadu su planirali i danas, ali je nisu realizovali, jer su upozoreni da će biti kažnjeni svi koji blokiraju saobraćaj, pa se protestu odazvao mali broj ljudi.

Umesto blokade saobraćaja, desetak voćara iz okoline Topole, okupilo se pored puta u selu Vinča, tražeći da se otkupna cena vrati na prošlogodinji nivo, odnosno 53 dinara za višnju prve klase i 38 dinara za drugu. Oni su podsetili da je upravo u Topoli, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, obećao da će ovogodišnji otkup višanja imati zagarantovanu cenu od 60 dinara po kilogramu. Umesto toga, dobili su niže cene od prošlogodišnjih i pretnje prekršajnim prijavama ukoliko nastave da blokiraju saobraćaj.

U međuvremenu su i hladnjačari prestali da primaju višnje, pa je sva roba koju su otkupljivači preuzeli tokom vikenda, vraćena voćarima, bez ikakvog objašnjenja, kaže za portal Nova.rs Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole.

“Meni su vraćena tri kamiona višanja i sada sva ta roba propada, tako da više nije problem ni u ceni, već jednostavno nema ni otkupa na ovom terenu. Ne znam da li je to “igra” nekih određenih ljudi, ali nas ovakva situacija sve dovodi u velike probleme. Ukoliko ne bude otkupa mi nećemo moći da preživimo”, kaže Ana, navodeći da niske otkupne cene ne pogađaju samo voćare koji uzgajaju višnje, već i sve ostale, jer uskoro za berbu stižu i breskve, za koje je takođe ponuđena niska otkupna cena.

Ona je pojasnila da otkup višanja nikako ne odgovara realnim uslovima, jer na proizvodnu cenu, koja je prema proceni Ministarstva poljoprivrede 18 dinara po kilogramu, treba dodati i plaćanje berača.

“Na tu osnovnu cenu, berače plaćamo između 20 i 25 dinara, što nas dovodi do 40 dinara po kilogramu. Sramotna cena od 25 dinara koliko nudi Ministarstvo je ponižavajuća za poljoprivrednike. Poražavajuće je i to, što se sada preti novčanim kaznama ukoliko blokiramo put. Mi smo samo hteli da skrenemo pažnju na naše probleme i podsetimo ministra na obećanje koje nam je upravo ovde dao, a od tada nije prošlo ni mesec dana”, revoltirana je Ana.

Ona objašnjava da je sezona berbe tek počela i da u Topoli još nije obrano ni 10 odsto roda.

“Berba se ne isplati, ostaviću neobrane višnje”

Mladi voćar Marko Nikolić razmišlja da kompletan rod ostavi na stablima, jer mu se, kako navodi to više isplati nego da plaća berače.

“Odlučio sam da ostanem na selu i živim od poljoprivrede, ali u ovakvim otkupnim uslovima ne vidim nikakvu računicu. Pošto imam malo dete, preračunao sam da mi je za pakovanje pelena potrebno sto kilograma višanja.

Međutim, sa otkupnom cenom koju je ponudila država samo sam na gubitku, jer kad platim berače, sav moj ulog i trud odlazi u minus. Berba bi bila čist gubitak”, kaže Marko.

Voćari iz Topole napominju da je ova sezona za višnje gotovo izgubljena. Prvo ih je, kažu, pogodio grad koji je oštetio veći deo roda, a sada je sa niskom otkupnom cenom i država “udarila na njih”. Objašnjavaju da će se dugo oporavljati od ta dva velika udara i zbog toga apeluju na nadležno Ministarstvo da promeni odluku. Ističu da ne traže cenu koju je u predizbornoj kampanji obećao ministar Nedimović, već da otkup bude na prošlogodišnjem nivou, odnosno, 53 dinara za prvu i 38 za drugu klasu.

Najavili su i da će, u znak protesta zbog cene, nastaviti svakodnevno okupljanje u selu Vinča kod Topole.

preuzeto sa: https://nova.rs/