Zaštita voćaka od divljači i glodara

Zastita vocaka od divljaci

Zaštita voćaka od glodara i srna se radi da bi se sačuvala kora, grane i koren da bi se obezbedio opstanak sadnica. Ovde ćemo spomenuti samo humane metode koje ne povređuju životinje, mi smo ti koji su se pojavili na njihovom staništu i nanosimo štetu prirodi.

Od glodara koji prave štetu na voću ćemo spomenuti zečeve i miševe.
Miševi prezimljavaju u nabacanim gomilama trave i sena, kao i u stajskom đubrivu pa bi trebalo stajsko đubrivo uneti u zemlju frezom a travu koja služi kao malč oko sadnica, ako je debeo sloj, preko zime skloniti.

Zečevi – najbolja zaštita protiv zečeva i srna je ograđivanje voćnjaka pletenom žicom, ali je to i jako velika investicija. Kao pomoćne mere protiv zečeva koji nanose štetu tako što gule koru i odgrizaju grančice možemo primeniti sledeće mere zaštite:
• ubuđala svinjska mast ili loj se zagreje u kotliću (van kuće) i doda se riblje brašno oko 2 kg, zatim se ta smesa malo namaže na sadnice
• – sveže orezane grane se razbacaju po voćnjaku pa zec njima odgriza pupoljke i tako ne dira sadnice
• – stare vreće od krompira, luka, kupusa se postave oko sadnice pa vežu rafijom, zalepe braon trakom i slično. Na dnu treba da naleže na zemlju

• – kao najefikasnija mera se pokazalo postavljanje zaštitne mrežice oko sadnica. Bolja je mrežica bele boja koja je kruća od plave mekane.

Postoje namenske koje se same vraćaju u poziciju rolne, a mnogo
jeftinije su fasadne mrežice koje se kupuju u farbarama i prodavnicama građevinskog materijala na metar. Makazama se iseku na širinu od barem 30–45 centimetara da bi bez skidanja mogle da ostanu par godina. Zatim se stave oko sadnice pa heftalicom heftaju uzdužno, sa što manjim razmakom između heftanja. Ne treba pritezati uz deblo, već heftati po ivici tako da deblo može da se goji narednih godina bez da ga mrežica guši jer to može dovesti do sušenja sadnice!

Ponesite dosta rezervne municije! Mrežica se prodaje na dužni metar, širine je 1 metar, a pošto vama treba do 70cm, može se iseći traka od 30 cm uzdužno pa tek onda poprečno seći komade od 30 cm, dužine 70
cm. Ovo važi za voće koje se neće puno udebljati, na slikama sa belom mrežicom su trešnje na magrivi i širina mrežice je 45 cm tako da može da stoji 4–5 godina uz povremeno skidanje radi krečenja. Takođe su
ostavljane u punoj dužini od jedan metar, tako da na dnu ima viška a gornja strana je ugurana pod ramene grane i na taj način je obezbeđeno da se mrežica ne može ni podići na gore što može da se desi i kada srndać češe rogove o stablo.

Umesto heftanja može se kroz mrežicu provući kanap ili nit od same mrežice, na način kao kad se šije ili obmotati na par mesta pun krug lepljivom trakom. Obavezno koristite zaštitne rukavice za rad sa mrežicom jer se staklene niti ubadaju u ruke!

Ako je došlo do velikog oštećenja kore, tačnije ako je kora oguljena pun krug oko sadnice, radi se kalemljenje „na most“, kora ispod i iznad oštećenja se zareže u obliku slova T kao kod kalemljenja pupoljkom, zatim
se uzme sa stabla mlada grančica kojoj se krajevi zaseku pod uglom pa zatim umetnu u T zareze koje smo napravili, omota se kalem gumicom i zamaže voskom, na taj način smo grančicom premostili prekid kore.

Mogu se i pored oštećenog stabla posaditi podloge na koje je to stablo kalemljeno, pa se iznad oštećenja vrhovi tih podloga kaleme pod koru.
Takođe je korisno oštećenja premazati kravljom balegom.

Srne – kao zaštita od srna takođe postoji par metoda, manje više proverenih, od kojih je jedina sigurna podizanje ograde oko voćnjaka. Ograda mora biti višlja od 2 metra, preporučuje se i jedna bodljikava žica na vrhu, kao i jedna pri zemlji koja služi protiv provlačenja zečeva.
• ljudska kosa odbija srneću divljač. Skupi se kosa i stavi u čarapu i okači o voćku
• vezivanje CD/DVD diskova za granu voćke, disk se okreće, blješti i izdaleka plaši divljač
• plastičnoj kesi se iskida dno pa se veže za deblo sadnice ili po obodu voćnjaka
• od plastične flaše se napravi vetrenjača koja proizvodi zvuk koji plaši divljač
• traka od VHS kaseta za video rekordere se razvuče po voćnjaku
• signalizator trzaja za pecaroše, postave se stubovi između kojih se razvuče najlon za pecanje sa signalizatorom trzaja, treba pribaviti zvučni signalizator sa što jačim zvukom, kada divljač napne
najlon, signalizator se oglasi i uplaši je

Izvor: PSSS Kragujevac

Externi izvori:

  • https://www.wikihow.com/Protect-Fruit-Trees-from-Animals
  • https://www.growveg.com/guides/5-organic-ways-to-foil-fruit-tree-pests/