Srpski genije iz Male Sugubine

Nebojša Milošević iz Male Sugubine podno Trstenika ima IQ 203, samo 20 ispod srpskog genija Nikole Tesle! Sa 20 godina već je imao tri patenta.

Za njegove patente otimala se američka NASA, a krajem prošlog veka proglašen je tehnološkim viškom kad je pokazao da jedini ume da osmisli i napravi deo za moćnu vojnu raketu! Od tada njegovo znanje nije bilo poželjno, ali dao je reč da neće da priča o tome i toga se drži.

Osmislio je i menjač za čuveni “jugo”, a tenk jugoslovenske armije pet puta je bio jači sa njegovom turbinom. Njegova konstruktorska rešenja koriste “mercedes” kamioni.

Danas živi od mizerne penzije, 5 puta manje od nacionalne.

Živi u kući u koju je svaku ciglu sam uzidao, od temelja do krova i prvi put je nekome ispričao šta mu je na duši.

Prvi patent “mašina za prikupljanje polena”

– Ja sam ’67. godine završio srednju školu, a ’68. sam u Beogradu prijavio prvi patent sa nazivom “mašina za prikupljanje polena”. Taj uređaj mi je otkupila “Saponia” iz Osijeka, jedan njen pogon u Dubrovniku koji se onda zvao “Dalmacija bilje”. Od njih sam dobio stipendiju iz radnog odnosa i studirao sam brodogradnju. Nisam diplomirao, a imao sam prosek 10. Nisam položio engleski – pričao je Nebojša za emisiju “Nećete verovati” za Glas zapadne Srbije.

Kako kaže, ta revolucionarna mašina je, bez otvaranja, mogla da skupi do 450 kilograma polena.

Tri patenta dok je bio u vojsci

Onda su usledila još tri vrhunska patenta, koja je uradio na služenju vojnog roka. Jedan je danas spasonosno rešenje za teške kamione, hidrodinamički automatski menjač.

– Sad “mercedes” to koristi, taj patent već može da koristi svako. Bez moje saglasnosti. Sad to zovu retarder. To je menjač koji sam koči, sam ubrzava, dolazi do izjednačavanja momenata, okretanja i kočenja, dovodi uvek u vagu. Kad je jače opterećenje on usporava, što je manje opterećenje, on pojačava brzinu.

Nebojša je i jedini čovek koji je ušao u tim konstruktora “Zastave” u Kragujevcu bez dana radnog staža. Isključivo na pamet, što je tada bilo nezamislivo.

– Pošto ja nisam imao radnog staža, studirao sam, ovamo su me vodili kao saradnika, mada mi je to išlo u radni staž, ali četiri godine, to nisu nikakve godine, Morali su da me prime sa biroa, preko konkursa.  Uslov konkursa je bilo 10 godina radnog staža za diplomirane inženjere, a ja nisma imao ni diplomu ni radni staž. Onda su izmislili da se polaže ispit inteligencije. Od nas četrdesetak ja sam imao 203 indeksna poena. To je daleko, daleko iznad proseka. Bio sam na prvom mestu, ispred svih kandidata – priča Nebojša.

Pogledajte šta je još imao da ispriča ovaj zanimljivi čovek:

preuzeto sa: telegraf.rs

youtube izvor: https://www.youtube.com/@Glas.zapadne.Srbije